24.4.2008

Web-suunnittelua

Projektissamme käytämme yhtenä osana järjestelmää, joka tullaan jossain vaiheessa muuttamaan Open Sourceksi. Minua pyydettiin mukaan antamaan palautetta tulevan web-sivun suunnitelmasta. Kävimme eilenläpi suunnitelman ja annoimme palautetta.

Olin parille kaverille leikilläni luvannut, että jos joku mainitsee palaverissa sanan Flash, niin annan välittömästi fyysistä palautetta. No tottakai sitten lähes välittömästi palverin alussa kävimme läpi sivuston etusivua ja Web-designer esitti puolileikillään, että sitä voisi elävöittää Flashillä. Tyydyin verbaaliseen palautteeseen. Totesin, että Open Source -yhteisön jäsenet eivät yleensä pidä Flashiä sisältävistä sivustoista. Itseasiassa yllätyin kun, asiasta ei tullut edes väittelyä, vaan Web-designerin pomo totesi, että jo aikaisemmissa keskusteluissa he olivat päätyneet samaan.

Itse sivuston suunnitelma vaikutti ihan järkevältä ja ulkoasu hyvältä. Web2 hengessä oli tietty otettu kaikki yhteisöllisyyttä korostavat kilkkeet sivustolle mukaan: foorumit, blogit, wikit, feedit yms. En loppujen lopuksi paljoa palautetta antanut, kun olin muiden kanssa aika samaa mieltä.

Saattaa olla, että vielä itsekin päädyn kyseiselle sivulle bloggaajaksi, kun olivat sitä mieltä, että sivustolle olisi hyvä saada blogaajia myös yhteistyötä tekevistä tahoista, kuten meiltä. Omalle nimellä tietenkin pitäisi kirjoitella, englannin kielellä ja pysytellä lähinnä asia-aiheissa. Eivät muuten tiedä tästä blogista. En sitten tiedä onko se hyvä vai huono. Ihan mielenkiintoinen tilaisuus ja kyllä minulla jo jotain ideoita on mitä voisin tuonne kirjoitella, jos lopulta päätyvät siihen, että haluavat minut sinne.

Tänään pohdin vielä yleisesti sivustojen teknisiä puolia. Ylipäätään olen sitä mieltä, että sivustojen tulee toimia kaikilla kunnon selaimilla. Tätä tietenkin helpottaa, jos noudattaa W3C:n standardeja. Navigaation tulee toimia myös ilman JavaScriptiä ja back-nappia ei saa rikkoa. Sivujen URLien pitää olla muistettavia ja helppoja. Niiden pitää siis olla loogisia eli mielummin www.jotain.jo/downloads kuin www.jotain.jo/get.py?content=a5123. Kertakäyttö URLeja ei saa missään tapauksessa olla, koska ne estävät sivun bookmarkkaamisen tai linkin lähettämisen eteenpäin.

Suutarin lapsilla ei tietenkään ole kenkiä. En siis ole itse tarkastanut noudattaako tämä blogi mitään ylläolevista ohjeista.

Ei kommentteja: