2.1.2008

Nokia avautuu

Nokia heräsi vähän hitaasti Web2-huumaan. Nyt Nokia on selvästi tajunnut, että netin yhteisöllisyys ja interaktiivisuus ovat hyviä juttuja. Tuttuun tyyliin Nokia rakentaa täydellä tohinalla omaa Web2-läsnäoloaan. Toivottavasti he vielä tajuaisivat hävittää fläshit kotisivultaan! Se kynnysmatto flash on täysin tarpeeton kauhistus. No takaisin asiaan. Forum Nokialla on tietenkin ollut web-forum jo vaikka kuinka kauan, mutta nyt on tullut blogeja, betalabsia, Wikiä ja aitoa avoimmuutta.

Nokialaiset pitävät nyt ihan avoimesti ja ilmeisesti ihan firman tukemana mielenkiintoisia blogeja. Itse seuraan muutamia Nokialaisten blogeja. Ari Jaaksi on vastannut Nokian Internet Tablettien kehittelystä ja kirjoittaa harvoin, mutta asiaa. Java for S60 blogi on kännykkäjavasta kiinnostuneille mielenkiintoista seurattavaa. Betalabsin blogin kautta voi seurata, mitä Nokian Betalabissa tapahtuu. Macin ja S60-puhelimen omistajien taas kannattaa seurata mac.sis blogia.

Avoimmuuden suhteen Nokia näyttäisi olevan menossa ihan oikeaan suuntaan. Avoimmuus on monen toimijan kannalta mukava juttu. Talon insinöörit voivat kertoa vähän tekemisestään, esitellä osaamistaan ja saada käyttäjiltä suoraa palautetta. Käyttäjät saavat tietoa aikaisemmin, vihjeitä tuotteiden käyttöön, pääsevät antamaan palautetta, ymmärtävät tuotteita ja niiden tekijöitä paremmin. Yritys vaikuttaa inhimillisemmältä ja oppii paremmin mitä asioita käyttäjät todella arvostavat. Parhaimmillaan syntyy aitoa dialogia siitä, mitä halutaan ja mikä on mahdollista.

Muista teknlogiafiromista ainakin Sun ja Google ovat aikaisemmin olleet Nokiaa edellä avoimmuudessa, mutta nyt Nokia näyttää ottavan eroa kiinni. Microsoft taas on tainnut olla suurinpiirtein samalla tasolla kuin Nokia. Apple taas on Nokiaakin selvästi sulkeutuneempi. Webkit on yksi ainoita Applen projekteja, missä pidetään esim. blogeja. Muuten Applen tutkimusprojekteista ei kuule koskaan juuri mitään. Applella olisi tässä parannettavaa.

Tietenkään kaikesta ei keskustella, eikä kilpailuilun takia voi keskustella ja ymmärrän kyllä osittain miksi. Minäkin välillä arkailen mainostaa liikaa tutkimusideoitani, kun pelkään että joku ne saattaa kaapata tai torpedoida. Luultavasti tuo torpedointi on se pahamepi uhka, ideoita pitää saada pieni hetki kasvattaa päässä, ennekuin näkee tuleeko niistä ajatuksista mitään. Negatiivinen palaute heti alkuvaiheessa saattaisi tuhota hyvänkin ajatuksen siemenen. Jos täysin itse allekirjoittaisin avoimmuuden auvoisuuden täällähän minä ideani esittelisin jo heti keksimisen jälkeen, enkä ollenkaan hautoisi niitä päässäni.

Edes kaikkein avoimimmat yritykset eivät julkaise tuoteroadmappiä tai seuraavan killerituotteensa speksiä, ennenkuin on aivan pakko. Avoimmuus koskeekin yleensä sellaista tutkimukseksi luokiteltavaa toimintaa, jolla ei haeta välitöntä kilpailuetua, perusteknologian kehitystä, tai jo julkaistuja tuotteita. Ihan mielenkiintoista olisi tietää, kuinka avoimesti teknlogiayritys voisi oikeasti toimia. Luultavasti paljon nykyistä avoimemmin. Olen varma, että avoimmudessa on kaikilla vielä parannettavaa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

> ideoita pitää saada pieni hetki kasvattaa päässä,
> ennekuin näkee tuleeko niistä ajatuksista mitään.
> Negatiivinen palaute heti alkuvaiheessa
> saattaisi tuhota hyvänkin ajatuksen siemenen.

Hmm... Alunperin ajattelin itsekin näin, mutta sittemmin tulin johtopäätökseen että kyse on vain kirjoitustyylistä. Alustavia ideansiemeniä on mielestäni oikein hyvä koeponnistaa julkisesti (kuten itse tein tänään), kunhan vaan kirjoittaa riittävän nöyrään ja mietiskelevään tyyliin kysellen muiden ajatuksia, eikä anna ymmärtää että kyseessä on Lopullisen Totuuden Julistus. Negatiiviselta palautteelta ei aina voi välttyä, mutta konstruktiivisesta/täydentävästä palautteesta saatava hyöty usein voittaa torpedoinnin riskit.

Just a thought...

veskuh kirjoitti...

Ja kirjoittaessa ajatuskin kehittyy. Varmasti tuo kirjoittamisen tyyli on varhaisten ideoiden kanssa tärkeä asia. Täytyykin pohdiskelevaa tyyliä kokeilla.

Näin mietittynä alan olla samaa mieltä. Varsinkin, kun nyt tajusin, että tuota negatiivisen palautteen pelkoa voi käyttää aivan loputtomiin tekosyynä sulkeutuneisuudelle.