16.11.2008

Vuoristorata

Ensimmäinen kahden viikon sykli, eli sprintti, tiimimme väliaikaisena Scrum Masterina on takana. Sprintti meni hyvin, teimme mitä lupasimme ja vähän ylimääräistäkin. Kaikki vaikuttivat tuloksiin tyytyväisiltä.

Aion jatkossa käyttää Scrum Masterin sijaan termiä tiiminvetäjä. Scrum Masterille ei liene vakiintunutta käännöstä ja tiiminvetäjä on sentään melkein suomea. En aio käyttää termiä projektipäällikkö, koska siitä tulee mieleen enempi pomo, joka käskee mitä tehdään. Mielestäni Scrum Masterin pitää olla itseohjautuvan tiimin jäsen, jonka tehtäviin kuuluu toimia tiimin rajapintana ulkomaailmaan.

Kun aloitin tiiminvetäjänä sanoin, että olen yhä osa tiimiä ja hommat jatkuu lähes kuten ennekin. Kerroin, että alkuun aion yrittää vetää yhteiset palaverimme jämäkämmin läpi, niin että ne pysyvät asiassa ja kestävät korkeintaan suunnitellun ajan.

Palavereiden tehostaminen on onnistunut. Päivittäiset tilannekatsaukset (eli Scrummit) kestivät n. 15 min, kun aikaisemmin ne ovat kestäneet n. 20 - 35 min. Perjantainen demo-sessio asiakkaille kesti tunnin, kuten pitikin ja sen jälkeinen tiimin sisäinen analyysi-palaveri (eli retrospektiivi) alle tunnin.

Kävin alkuviikosta Helsingissä Scrum-valmentajamme järjestämässä tapaamisessa, jonne oli kutsuttu kaikki osastomme tiiminvetäjät. Vaihdettiin kokemuksia ja näkemyksiä. Pari oluttakin tuli juotua (Scrum-valmentaja on Britti), hyvä reissu siis.

Seuraavana päivänä lounaalla kerroin tiimille tapaamisessa kuultuja näkemyksiä. Scrum-valmentajan mielestäkin siitä, onko Scrum Master osa tiimiä vai ei, on useita eri näkemyksiä. Kaikki meidän tiimissä oli samaa mieltä, että on parempi, että tiiminvetäjä on osa tiimiä ja osallistuu myös koodaukseen. Yllättäen he myös totesivat, että olen tehnyt hyvää työtä ja että haluavat että väliaikainen roolini muuttuisi pysyväksi. Sanoivat tämän myös samassa pöydässä istuneelle pomon pomolle. Täytyy myöntää, että menin ihan sanattomaksi.

Iltapäivällä joku sitten kävi kysymässä pomolta, että miksi me rekrytoidaan projektipäällikköä, kun homma menee nyt hyvin. Pomo kertoi, että jatkossa tehtävään kuuluu meidän tiimin vetämisen lisäksi parin alihankkijatiimin hallinta. Kokenutta projektipäällikköä siis haetaan.

Loistofiilis vaihtui ihan päinvastaiseksi. On minulla vähän projektinhallintakokemusta, mutta ei riittävästi. Uskon, että osaisin homman hoitaa, mutta en sitä tällä kokemuksella saa. Enkä edes tuota kuvausta vastaavaa työtä tällä hetkellä halua. Tiiminvetäjänä toimiminen on juuri sopivan vastuullista ja silti saa edelleen koodata. Täyspäiväistä projektipäällikköhommaa en halua.

Torstai-iltana kävin taas pelaamassa sählyä. Olin varmaan huonokuntoisin pelaaja ja oli pakko juosta oikein tosissaan. Liikunta teki hyvää, sain rentouduttua ja seuraavana päivänä olin taas ihan sinut tiiminvetotehtäväni väliaikaisuuden kanssa.

Perjantaina, itapäivällä, piti demota sidosryhmille sprinttimme tuloksia. Mitään valmista ei vielä aamulla ollut. Koko tiimimme pakkautui saman pöydän ääreen ja tsemppasi koko aamupäivän. Lounaskin piti jättää väliin. Viimeinen bugi saatiin korjattua vartti ennen demosessiota. Session puhepuolen revin hihasta, mutta sekin meni silti hyvin. Kaikki paikalla olleet olivat tosi tyytyväisiä.

Päivän päättäneessä tiimin sisäisessä palaverissa kaikki olivat tyytyväisiä sprintin tuloksiin. Sain vielä kiitokset siitä, että olin onnistunut pitämään palaverit lyhyinä.

Ensimmäisestä sprintistä tiiminvetäjänä jäi hyvä fiilis. Tylsää hetkeä ei ole kahteen viikkoon ollut. Vaikka tiedänkin tämän olevan vain väliaikaista, lähden silti innolla ensiviikolla taas tekemään parhaani.

Ei kommentteja: