17.5.2008

Ubuntu

Kirjoittelen tätä työnantajan käyttööni antamalla Lenovo-merkkisellä kannettavalla. Käyttöjärjestelmänä koneessa on Linux. Tarkemmin sanottuna distribuutio on Ubunty 7.10 Gutsy Gibbon.

Vuosien varrella on Linuxien käytettävyys kehittynyt ja täytyy sanoa, että tämä Ubuntu tuntuu aika mukavalta ja viimeistellyltä tuotteelta. Asennus oli helppo ja käyttö on myös helppoa. Käyttöliittymää on modernisoitu ja on jopa kaikenlaista graafista efektiä koristamassa käyttöliittymää, aivan kuten Mac OS X:ssä. Edes järjestelmän säätämiseen ei tarvitse käyttää komentoriviä ja säätöpaneelit on saatu niin selkeiksi, että niitä käyttää ihan mielellään.

Koska tarvitsen kyseiseen laitteeseen root-oikeudet, läppäri ei ole laitoksemme virallisen ylläpidon piirissä. Niinpä sain itse valita sopivan Linux-distribuution ja asentaa sen. Aivan ongelmaton asennusprosessi ei ollut. Suoraan asennuksen jälkeen ei näytönohjaimen 3D-kiihdytys toiminut. Kun sain ajurien asennuksen jälkeen 3D-kiihdytyksen toimimaan, ei näytön kirkkauden säätö toiminut. Näytön kirkkauden säätö, erityisesti kannettavassa, on aika tärkeä ominaisuus, joten säätöä piti jatkaa. Ongelman korjaamiseksi piti hieman muokata konfiguraatiotiedostoja. Viimeisenä ongelmana huomasin, että näyttö ei mene päälle, kun yrittää herättää koneen unitilasta. Pieni konfiguraatiotiedostojen muokkaus korjasi onneksi tämänkin ongelman. Ohjeet ongelmien korjaamiseksi löysin ThinkWikistä. Onneksi on Internet!

Kyllä minä edelleen mielummin Macciä käytän kuin Ubuntua. Jos Ubuntun ja Windowsin väliltä pitäisi valita niin tiukaksi menee. Asennusongelmieni vuoksi sanoisin, että ehkä läppäriin helpompi ratkaisu on laittaa Windows ja työpöytäkoneessa Ubuntu on varmasti yhtä hyvä, jollei jopa helpompi kuin Winkkari.

Minulla on työpöydälläni toinenkin Linuxilla varustettu tietokone. Kone on laitoksemme virallisen ylläpidon piirissä ja distribuutiona on CentOS, joka on Red Hat Enterprise Linux -klooni. Alunperin koneessa oli Gentoo, mutta sitten ylläpitomme päätti vaihtaa Gentoosta CentOS:iin. Valinta oli huono. Käytettävyys heikkeni ja joistain ohjelmista Gentoossa oli uudemmat versiot. CentOS:sta en pidä yhtään. Käyttäjän näkökulmasta katsottuna se on jotenkin köyhä ja kömpelö. Ei Gentookaan käytettävyydellään loistanut, mutta oli se parempi kuin CentOS.

Tätä Ubuntua voin kyllä ihan vilpittömästi suositella. Linux on kasvanut aikuiseksi nyt myös työpöydällä.

Ei kommentteja: