19.5.2008

Valtakunnan Virallinen Idoli

Vihreät haluavat Suomeen Valtakunnan Idolin toimen. Valtakunnan Idolin päätehtävä on viihdyttää kansaa sekä Suomeen saapuvia merkkihenkilöitä ja edustaa maatamme, lomailemalla ulkomailla.

Valtakunnan Idolin tärkeimpiä vuosittaisia tehtäviä on vetää Tanssii Eliitin kanssa -ohjelma, joka on syksyn suosituimpia TV-lähetyksiä. Tanssin lisäksi ohjelma sisältää myös urheilua, sillä ohjelman alussa lähetettävä kättelymarathon on yksi penkkiurheilijoiden suosikkilajeista.

Voittajalle on luvassa mahtava palkkio. Rahaa tulee verottomana 750 000€ (126000€/vuosi) ja lisäksi huvitteluun on varattuna 171 000€ joka vuosi. Idolin käytössä on kaupunkiasunto Helsingin keskustassa, tunnetun arkkitehdin suunnittelema moderni omakotitalo keskustan kupeessa ja kesämökki rantasaunoineen Länsi-Suomessa. Henkilökuntaakin käytössä on yllin kyllin ja aina parhaat turvajärjestelyt, jotta yli-innokkaat fanit eivät pääse juhlintaa häirtsemään.

Valtakunnan Idoli valitaan kuuden vuoden jaksoiksi kerrallaan ja valinta virkaan tapahtuu Idols-tyylisesti. Asiantuntijaraati raakkaa ehdokkaista ansiotuneimmat, joista sitten kansa pääsee valitsemaan. Ikävä kyllä, Valtakunnan Idolin valinta joudutaan toteuttamaan vanhanaikaisesti henkilökohtaisesti äänestämällä, vaikka muissa tärkeissä äänestyksissä, kuten Idols-ohjelmassa, äänestys kyetään hoitamaan modernisti tekstareilla.

Vihreiden ehdotus on rohkea, sillä Valtakunnan Idoli käytännössä korvaisi suositun Päämies-instituution. On mahdollista, että Valtakunnan Idolin valinnasta ei tule aivan yhtä suosittua kuin Päämiehen valinnasta sillä vaikka tehtävät muistuttavat toisiaan on Päämiehellä ns. muodollista valtaa, jonka vuoksi moni kokee valintaan osallistumisen "kansalaisvelvollisuutena". Viihdemaailman ulkopuoliset, taantumukselliset tahot, kannattavat yhä Päämies-instituution ylläpitoa ja väittävät Valtakunnan Idolia turhaksi toimeksi.

Onneksi valistuneet viihdemaailman tahot, kuten Vihreät, ymmärtävät, että on demokraattista ottaa kansan valitsemalta Päämieheltä valta pois ja antaa se puolueiden valitsemalle Mr. PrimeMinisterille eli Päällepäsmärille. Näin meille jää parempaa viihdettä tuottava Valtakunnan Idoli, joka voi keskittää kaiken aikansa viihteeseen, kun hänen ei tarvitse keskittyä arkipäiväisiin poliittisiin kuvioihin. Valintakin on helpompaa kun voi keskittyä vain ulkonäkökriteereihin ja käytöstapoihin. Halvallakin selvitään sillä Valtakunnan Idoli, tulee kuitenkin halvemmaksi järjestää kuin länsinaapurimme Monarkia-instituutio.

Idea on jopa niin hyvä, että itänaapurimme on päättänyt seurata samoilla linjoilla. Sielläkin ollaan Päämiehen tehtävää muuttamassa viihteelliseksi ja Päällepäsmärin tehtävää tylsiin asiakysymyksiin keskittyväksi. Tässä on sekin hyvä puoli, että viihdyttäjää on helppo vaihtaa määräajoin, kun viihdyttäjään kyllästytään. Silti sama asiat osaava taho säilyy päällepäsmärinä.

Ei kommentteja: