7.6.2008

Coplien

Pattern ja Agile -guru Jim Coplien vieraili laitoksella. Coplien veti meille päivän patterni-workshopin, johon osallistuin.

Coplien on terävä kaveri ja hänellä on aika kärkkäitä mielipiteitä.

Coplienin mielestä esimerkiksi tunnetuimmassa Pattern kirjassa eli GoF:ssa, ei oikeasti ole ollenkaan oikeita patterneja vaan vain koodausmenetelmiä C++:n (ja smalltalkin) puutteiden paikkaamisen. Coplienin mukaan kirjan kirjoittajat eivät edes tajunneet mitä patternit oikeasti ovat. Myöhemmässä elämässään kuulemma yksi heistä oli tajunnut mitä Patternit ovat ja siksi meilasi asiasta vuonna 2004 Coplienille.

Coplien väitti myös, että GoF:n "patternien" käyttö saattaa jopa heikentää ohjelmien laatua. Coplien kertoi yhdestä tutkimuksesta, jossa ohjelmista oli poistettu GoF:n patternit ja tämän seurauksena ohjelmien laatu parantui! Tietenkin kyseessä saattaa olla vain se, että yleensä ohjelmien laatu parantuu, kun niitä saa jälkikäteen kirjoitella ratkaisevilta osin uusiksi.

Väitteet olisivat aika rohkeita lähes keneltä tahansa muulta henkilöltä kuin Coplienilta, sillä GoF:n patterneista osa on peräisin Coplienin kirjasta "Advanced C++ Programming Styles and Idioms" ja GoF:ssa kyseiseen kirjaan myös viitataan. Tämän lisäksi Coplien on patterniyhteisössä arvostettu hahmo ja ollut esimerkiksi perustamassa Pattern Languages of Programs -konferensseja.

Coplienilla tosiaan oli tarkka näkemys mitä patternit, patterni-kielet ja näiden mahdollisuudet ovat. Coplienin mukaan maailmassa ehkä n. 10 henkeä tajuaa asian, joten en aio enempää nolata tässä itseäni yrittämällä selittää omaa käsitystäni asiasta.

Itseluottamusta ei gurulta tosiaan puutunut ja esiintymistyyli muistutti matkasaarnaajaa. Täytyy myöntää, että ihailen kaverin rohkeutta, uskoa ja omistautumista näkemykselleen.

Ei kommentteja: