13.12.2007

Mystinen MOAP

Olen useassa yhteydessä epäillyt, että Nokia jää yksin Symbian leiriin nyt kun Linuxin on vihdoin lyömässä itseään läpi myös kännyköiden käyttöjärjestelmänä. Halusin päivittää tietoni ja kävin kurkkaamassa Symbianin sivuilla listaa nykyisista Symbian-laitteista. Ainakaan tällä hetkellä ei ennustukseni näytä olevan toteutumassa. Itseasiassa tuon sivun perusteella voisi pitää Sympparin asemaa jopa varsin hyvänä.

Eniten sivulla yllätti se, että siellä on todella monia Symbian-pohjaisia FOMA-puhelimia. Käyttöliitymänä näissä ei ole S60 tai UIQ vaan minulle aikaisemmin vieras MOAP (Mobile-phone Orientated Applications Platform).

Harmillisesti Google ei oikein auta etsiessä tietoa MOAPista. MOAP on ilmeisesti suljettu alusta ja vain NTT DoCoMon kanssa yhteistyötä tekevät saavat speksit käsiinsä ja tällöinkin natiivikehitystä ei sallita vaan ohjelmat tehdään Javalla.

Olisi kiva tietää tästä Japanin tuoreimmasta ihmeestä lisää. Osaamatta Japania ei paljoa yllämainittua enempää julkisista lähteistä saa valitettavasti irti.

Ei kommentteja: