12.2.2008

Porttaus iPhonelle

Craig Hockenberry on kirjoittanut mielenkiintoisen artikkelin kokemuksestaan tehdessään MobileTwitterrificiä iPhonelle. Artikkelin mukaan tavallisesta MVC mallin mukaisesta Cocoa sovelluksesta noin 2/3 (arvatenkin View ja Controller -osat) vaatii paljon porttaustyötä.

Yleensä Applen Cocoa-kehyksen yhtenä suurimmista vahvuuksista on pidetty käyttöliittymän tekemiseen käytettävää Interface Builder -ohjelmaa. Interface Builderissa ohjelman käyttöliittymä suunnitellaan graafisesti ja käyttöliittymästä luodaan ns. NIB-tiedosto, joka kuvaa käyttöliittymän objektit ja miten ne liittyvät muuhun ohjelmaan. Ajonaikana NIB-tiedosto avataan ja sieltä puretaan tarvittavat objektit ja liitetään muuhun koodiin. Ilmeisesti suorituskykysyistä NIB-tiedostoista on kuitenkin iPhonessa luovuttu ja tämä on artikkelin mukaan yksi isoimmista muutoksista, jotka teettävät iPhonen ohjelmistokehittäjille työtä.

Artikkelin kirjoittaja on käyttänyt hakkerien luomia epävirallisia työvälineitä ohjelmistokehitykseen ja on tietenkin mahdollista, että kun Apple julkaisee virallisen SDK:n tulee sen mukana joitain kehittämistä helpottavia välineitä. Silti kunnollisen mobiiliversioiden teko ohjelmista on varmasti työlästä, kuten artikkelista käy ilmi.

Ei kommentteja: