30.7.2007

Digiboxi vanhuksille

Vierailin viikonloppuna isovanhempieni luona. Heille oli hankittu digiboxi. Topfieldin perusmalli on varmasti hyvä digiboxi, mutta ei oikein sopiva isovanhemmilleni. Television käyttö oli heidän näkökulmastaan muuttunut vaikeammaksi, miltei mahdottomaksi.

Isoin ongelma on kanavan vaihto. Ennen kanava vaihtui välittömästi kun kaukosäätimestä painoi numeroa. Vaihdon jälkeen ruudulla oli isolla tekstillä kanavan numero. Nyt kun digiboksin kaukosäätimestä painaa numeroa, ei kanava vaihdukkaan välittömästi. Boksi odottaa muutaman sekunnin ennen kuin vaihtaa kanavaa. Tämä siksi, että kanavassa voi olla useita numeroita. Vanha ihminen, joka ei näe tai ymmärrä tilannetta luulee, että laite ei ottanut valintaa ja painaa nappia uudelleen. Näin halutun ykköskanavan sijaan saa ruudulle kanavan 11 tai jopa 111. Kanavan vaihdon jälkeen ruudulle tulee pelkän numeron sijaan inforuutu jossa on paljon tietoa, kuten kanavan nimi, menossa oleva ohjelma, yms. Isovanhemmat eivät tiedon joukosta kykyne erottamaan mikä kanava tuli valittua. Pelkkä numero olisi ollut selkeämpi ratkaisu. Kaukosäätimeen oli tullut 10 uutta nappia, joten tarpeellisten nappien löytäminen on vaikeampaa. Sammuttamiset ja käynnistämiset vanhuksilta sujuivat, mutta kanavanvaihto ei. Yritin opettaa heidät käyttämään kanavan vaihtoa + ja - napeilla numeroiden sijaan, mutta saa nähdä tarttuiko oppi.

Isovanhemmat ovat toki iäkkäitä (84 ja 90) ja tietenkin haluttomia opettelemaan uutta. Heille olisi kuitenkin sopinut digiboxi, joka toimisi kuten heidän muutama vuotta vanha televisionsa. Onkohan olemassa boxia, jossa ei olisi turhia toimintoja sotkemassa ja joka olisi vanhuksille sopiva?

Ei kommentteja: