23.7.2007

Tietokoneiden esihistoria

Luin Martin Davisin kirjan Tietokoneiden Esihistoria: Leibnizistä Turingiin. Teos esitteli filosofeja ja matemaatikkoja ja heidän tuloksiaan. Näiden tutkijoiden työn kautta on tietojenkäsittelytieteen ja sitä kautta tietokoneiden teoria muodostunut. Davis ei käsittele elektroniikan historiaa, vaan ajatusta tietokoneesta loogisena koneena. Elektroniikan ja sähkötekniikan kehitystä onkin käsitelty muissa teoksissa, joten keskittyminen tietokoneen loogiseen rakenteeseen on aivan sopiva.

Kirja esittelee tutkijoiden henkilöhistoriaa, esittelee heidän tutkimuksensa merkittävimpiä tuloksia ja sitä miten tutkijoiden työt liittyvät toisiinsa. Esitys on kohtuu kevyt, mutta riittävän yksityiskohtainen, että alaa opiskellut ymmärtää kunkin työn merkityksen kokonaisuuden kannalta. Davis on kyennyt hienosti hahmottamaan tietokoneen historian.

Alan ammattilaisen näkökulmasta teos oli mielenkiintoinen. Lukukokemus ei varmasti olisi samanlainen, ellen olisi alaa opiskellut. Turingin elämäkerran olen jo aikaisemmin lukenut. Moni muu esitellyistä tutkijoista oli minulle tuttu lähinnä tärkeimpien tulostensa kautta kuten Gödel ja Boole. Jotkin olivat vain nimenä tuttuja kuten Leibniz. Hilbertistä en muista aikaisemmin kuulleenikaan. Konrad Zusea teos ei mainitse, mutta tämä lienee sikäli ymmärrettävää, että Zusen saavutukset tulivat varsin myöhään laajalti tunnetuiksi. Teos oikeastaan päättyy ensimmäisten oikeiden tietokoneiden syntyyn ja niinpä oikeiden ohjelmointikielten historiaa teos ei esittele. Rajaus on sopiva. Ohjelmointikielten kehitysessä on aihetta kokonaan uudelle teokselle.

Kaiken kaikkiaan oikein mukava lukukokemus. Voin lämpimästi suositella, jos tietotekniikan teoreettisen perustan historia kiinnostaa.

Ei kommentteja: