20.7.2007

Monta laitetta vai kaikki samassa?

Mieli tekisi kirjoittaa iPhonesta, mutta ehkäpä odotan siihen saakka kunnes olen itse päässyt sitä käpistelemään. Uskoisin, että pääsen pian iPhonea käpälöimään, koska olen lähiaikoina matkustamassa rapakon toiselle puolelle. Jo pidemmän aikaa minua on kiinnostanut ajatus siitä onko parempi omistaa läjä laitteita (kamera, mp3-soitin, känny, navigaattori, yms) vai integroida kaikki yhteen laitteeseen. Kummassakin ratkaisussa on hyvät ja huonot puolensa.

Puhelimissa trendi on selvästi ollut integroida yhä enemmän ominaisuuksia samaan laitteeseen. Kameraa, navigaattoria, mobiilia selainta, yms. tulee varmasti käytettyä kun ne on mukana ja kun ne ovat kännykässä toimintoina ovat ne lähes aina mukana. Hyvin toteutetussa kännykässä piirteet voivat myös tukea toisiaan. Navigaattori voi käyttää puhelimen langattomia yhteyksiä vaikkapa ruuhkatietojen hakemiseen verkosta. Kameran kuviin voidaan liittää GPS:stä paikkatieto ja postittaa vaikkapa flickriin tai sähköpostittaa kaverille.

Kun laite suunnitellaan johonkin tiettyyn käyttötarkoitukseen (kuten kameraksi) hiotaan sen toiminnot ja erityisesti käyttöliittymä tarkoitukseen sopivaksi. Esimerkiksi kameralla on yleensä vaivattomampi kuvata kuin kännykällä ja kuvanlaatukin on parempi. iPodin musiikkikirjaston synkronointi on helpompaa kuin kännykän. Nokian Internet Tabletilla on mukavampi selata Webbiä, kuin parhaimmillakaan kännyköillä. Esimerkkejä on lukemattomia.

Olin pitkään sitä mieltä, että käytettävyyteen liittyvät ongelmat integroinnissa saadaan ratkottua ja laatu pääsee pian riittävän lähelle erillislaitetta. Käytinkin multimediapuhelimia kuvaamiseen, mp3-soittamiseen, ja mobiiliin surffailuun. Kahden megapikselin mallien myötä kuvanlaatu alkoikin jo olemaan hyvä (Paitsi pimeässä). MP3-soittosoftan käyttöliittymä oli sinänsä ihan hyvä, mutta siihen oli ikävä mennä valikon kautta.

Heikkoihin toimintoihin, akunkestoon ja erityisesti käytettävyyteen tuskastuneena noin kaksi vuotta sitten kuitenkin käänsin kelkkani ja hommasin Nokian Internet Tabletin. Sen avulla netin käyttö muuttui oikeasti mukavaksi. Käytin sitä vähän aikaa myös MP3-soittimena, mutta siihen tabletti ei yhtä hyvin soveltunut. MP3-soittimeksi ostinkin sitten iPod nanon, joka on todella mainio kapistus. Nano on pieni, mukava käyttää ja akku kestää todella hyvin. Puhelimeksi ostin Nokian 6230i:n, joka on hyvä peruspuhelin. Nokian S40 käyttöliittymä on toimiva ja rivakka. Puhelimen perustoiminnot löytyvät helposti ja akunkesto on hyvä. Erillislaitteet siis toimivat nyt hyvin ja niiden käyttö on mukavaa. Akkuja pitää vaan muistaa latailla, latureita riittää ja reissuun lähtiessä joutuu pohtimaan mitä tavara-arsenaalista ottaisi mukaan.

iPhonen ja N95:sen myötä tekisi taas mieli kokeilla onko integroidut laitteet vihdoin muuttuneet käytettävyydeltään ja toiminnoiltaan riittävän hyviksi. Olisi meinaan mukava jos pari akkulaturia vähemmällä pärjäisi reissussa. Hmm.. Toisaalta N800:seen saisi Skypen.

Ei kommentteja: