26.7.2007

Maakoodeista

Olen ollut innostunut teräväpiirtotelevisiosta ja teräväpiirtoformaateista siitä lähtien kun helmikuussa ostin videotykin. Kun kuvaruudulla on kokoa 83 tuumaa, ero tavallisen DVD ja uuden HD tarkkuuden välillä on selvä. Olenkin pähkäillyt kannattaisiko ostaa Bluray- vai HD-DVD -toistin. Bluray-puolella edullisin ratkaisu olisi ostaa Playstation 3. Hintaa taitaa olla Suomessa yli 600€. HD-DVD toistimista halvin olisi Toshiban HD-E1, jonka voisi tilata suomenkielisestä verkkokaupasta halvimmillaan hintaan 350€.

Lähinnä hintaeron vuoksi olinkin jo päätymässä ostamaan HD-DVD toistinta. Samalle reissulle jenkkeihin tuleva työkaveri kuitenkin keksi hyvältä kuulostavan ajatuksen. Jenkeissä PS3 maksaa vain 499 dollaria. Eli noin 350€ (plus alv). Kerkesinkin jo innostua ajatuksesta, kunnes otin selvää asioista. Vaikka PS3-pelit ovatkin maakoodittomia, niin Bluray-standardi määrittää kolme eri maakoodia. Amerikka ja Eurooppa käyttävät eri maakoodia, eli Amerikasta ostettu levy ei pyöri euroasemassa ja päinvastoin. Kaiki studiot eivät määritä elokuvilleen maakoodia, mutta jotkut, kuten Disney, sitä käyttävät. Muutkin studiot saattavat tulevaisuudessa ottaa maakoodit käyttöön. Koska pääkäyttöni olisi elokuvien katselu, eikä pelaaminen, tämä torpedoi ajatuksen ostaa PS3 Amerikasta. HD-DVD ei tällä hetkellä tue maakoodeja, eli luultavasti päädyn siihen. Aion ostaa toistimen vasta palattuani takaisin Suomeen. Ihan varmuuden vuoksi.

Ymmärrän toki maakoodien logiikan studioiden kannalta. Studiot voivat julkaista levyt eri aikaan eri mantereilla ja hinnoitella tuotteet kunkin alueen ostovoiman mukaan. Maakoodit ovat kuitenkin kuluttajan kannalta pelkästään haitallinen ominaisuus. Maakoodit estävät elokuvien ja mediatoistimien ostamisen eri mantereelta. Ison Hollywood-elokuvan kohdalla tämä ei tietenkään ole iso ongelma. Elokuva voi Suomessa maksaa vähän enemmän ja tulla saataville hieman myöhemmin kuin Jenkeissä. Pienempien julkaisujen kohdalla tilanne on huonompi. Esim. jonkin SciFi-sarjan kausiboxi saattaa olla ainoastaan saatavilla jenkeissä. Luonnollisesti maakoodit heikentävät myös kilpailua ja auttavat pitämään hinnat pienillä markkinoilla korkeina.

DVD:n osalta maakooditilanne on helpottunut ajan myötä. Maakoodivapaita asemia on saatavilla. DVD-levyn voi tarvittaessa helposti ripata tietokoneelle. Toivottavasti maakoodivapaus voittaisi myös teräväpiirtoformaateissa. Hmm.. Jos homma ei muuten tunnu onnistuvan niin sitten EU voisi yrittää puuttua asiaan. Saataisiin taas yksi pieni parannus!

Ei kommentteja: