12.3.2008

N810

Lupauduin mukaan toiseen projektiin, kun nykyinen rahoittaa minua vain puolipäiväisesti. Olen nyt siis kahdessa projektissa. Kävin juttelemassa, mitä uudessa projektissa pitäisi tehdä. Nähtävästi pitäisi jotain tehdä Nokian uusimman Internet Tabletin kanssa, kun sellaisen, eli Nokian N810:n lykkäsivät käteen.

Minulla on ollut tabletin vanhempi versio eli 770 jo kolmisen vuotta. Onkin ollut mielenkiintoista kokeilla uudempaa N810:ä. Ovat Nokialla tehneet hyvää työtä. N810 on selvästi parempi tuote kuin 770. Ohjelmat käynnistyvät nopeammin, toimivat nopeammin, käyttöliittymä tuntuu paremmalta ja laite ei kaatuile. Fyysisesti laite on vanhaa pienempi (mahtuu taskuun) ja viimeistellympi. Oikea näppäimistö helpottaa käyttöä. Toisaalta on ikävä, että nuolinäppäimet eivät ole laitteen kannessa vaan näppäimistön yhteydessä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että aina kun haluan laitetta tosissani käyttää on minun liu'utettava näppäimistö näkyviin.

En tietenkään voi olla vertaamatta uutta tablettia iPhoneeni. Siinä määrin samantyylisistä kapistuksista on kyse. Kummassakin on hyvä näyttö ja erinomaisesti toimiva selain. N810 tarjoaa enemmän toimintoja, mutta iPhonessa toiminnot on vähän paremmin hiottuja; niiden käyttöliittymä on mukavampi ja ne reagoivat nopeammin. Selaimet lataavat sivut käytännössä melkein yhtä nopeasti. Ehkä iPhone lataa sivut marginaalisesti nopeammin. Zoomaaminen on iPhonen eleillä vaivattomampaa, mutta ison näytön ansiosta N810:llä ei ole tarvetta zoomailla yhtä paljoa. Joidenkin sivujen käyttö on iPhonella näppärämpää, mutta ehkä suuremman osan N810:llä. Ohjelmat käynnistyvät iPhonessa hieman nopeammin, mutta ei tablettikaan hitaalta tunnu. Sähköpostiohjelma tabletissa on edelleen kelvoton ja iPhonessa taas aivan mainio.

Tabletissa on sisäänrakennettu GPS ja karttaohjelmisto, mutta niihin olen pettynyt. Tabletilla sijainnin löytämiseen meni ensimmäisellä kertaa yli 5 minuuttia. Vanha bluetooth-gps palikkani (Nokian LD-3W) löytää sijaintini aina paljon nopeammin. Karttaohjelmistossa navigointi on lisämaksullinen toiminto, eikä ohjelmisto piirrä karttaan edes kulkemaani reittiä. Taidanpa asentaa tähänkin tablettiin MaemoMapperin karttaohjelmistoksi. Ilmainen OpenStreetMap alkaa sisältää niin paljon dataa, että MaemoMapperia voi hyvin käyttää sen kanssa, eikä tarvitse "varastaa" karttoja googlen karttapalvelusta.

Vaikka olin joskus kova tabletti-intoilija ja olen sitä mieltä, että N810 on hieno tuote, niin nyt en keksi laitteelle oikein mitään vapaa-ajan käyttöä. Nojatuolisurffailuun käytän läppäriä ja muuten minulla on aina iPhone mukana ja sillä saan oikein hyvin hoidettua musan kuuntelun, surffailut ja sähköpostit. Työmatkalle tuon ehkä voisi ottaa mukaan navigaattoriksi, mutta ei oikein vapaa-ajan reissuille viitsi ottaa, kun laite ei kuitenkaan ole oma. Huoh, näyttää siltä, että käytän työpaikan uutta lelua vaan työn tekemiseen. Tylsää!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vain työn tekemiseen...

Saattaa olla tylsää, mutta mitä hommia teet tuolla N810:llä? Pitäisi itselle perustella osto ja ainoat asiat mistä löytyy tietoa on erilaisten video lataaminen tablettiin.

Saatko palvelimiin etäyhteyksiä? Millä ohjelmalla? Löytykkö FTP-ohjelmaa?

Rivitutkija kirjoitti...

No me kirjoitetaan siihen softaa, kun pitää saada eräitä teknologioita demottua ja siihen tuo kapistus sopii mainiosti kun siinä on avoin linux ja riittävät liitännät.

Mut joo, on tolle ihan hyvin softaa. Maemo-sivusto on varmaan paras tietolähde mitä kaikkea softaa tuolle on saatavilla.

FTP näyttäisi olevan saatavilla. https://garage.maemo.org/projects/maemo-ftp/

SSH on kanssa saatavilla.

Selain, sähköposti ja RSS lukijat tulee laitteen mukana ja Skypenkin tuolle saa.

Vapaa-ajalla itse olen pääasiassa surffailuun tabletteja käyttänyt ja reissuissa MaemoMapperin kanssa navigointiin. Selainhan tuossa on tosi hyvä.