9.11.2007

Parempi huominen

Uutisia ja blogi-keskusteluja ovat pari viime päivää syystäkin hallinneet keskiviikon tragedian käsittely ja kauhistelu. Haluaisin silti muistuttaa, että Suomi on edelleen ihan mukava paikka.

Uutiset keskittyvät yleensä vähän liikaa huonoihin uutisiin. Uutisoidut ikävät asiat ovat yleensä näyttäviä yksittäisiä tapahtumia ja hyvät asiat taas hidasta pitkän ajan kehitystä. Esimerkiksi talon rakentamiseen tarvitaan iso joukko ihmisiä ja se kestää kauan. Talon hajottamiseksi tarvitaan vain yksi ihminen. Silti taloja tehdään enempi kuin hajotetaan. Ikäviä asioita on siis helpompi uutisoida. Positiiviset uutiset jäävät helposti ikävien uutisten varjoon.

Itsekkin olen välillä keskittynyt liikaa pikkuriikkisistä ongelmistani tilittämiseen. Kokeilenpa vaihteeksi olla optimistisempi eli kerrataanpa isompia trendejä.

Vaikka tällä viikolla tapahtuikin ikäviä ei nuorilla yleisesti kuitenkaan mene mitenkään erityisen huonosti. Nuorten itsemurhat ovat vähentyneet ja suomalaiset nuoret pärjäävät todella hyvin osaamistutkimuksissa. Vaikka digitaalista viihdettä taas syytellään, niin useimpien nuorten onnellisuutta se kuitenkin lisää ja verkosta löytyvä kaveripiiri on parempi kuin ei kavereita ollenkaan.

Valtion taloudella menee hyvin, vaikka sairaanhoitajien palkoista nyt väännetään kättä. Valtion velka kutistuu ja Stora Ensosta huolimatta työttömyys pienenee.

Liikenneturvallisuus on parantunut parempien autojen, parantuvan tieverkon ja tiukemman valvonnan myötä.

Kasvihuoneilmiö on tosiasia, mutta siihen voidaan vaikuttaa ja asialle tehdäänkin paljon. Lukemattomat tutkijat ja insinöörit tekevät töitä, jotta laitteet, koneet, energianlähteet, asunnot, liikenne ja yhteiskunta olisi energiatehokkaampi, ympäristöystävällisempi ja puhtaampi. Yksi pieni askel on autoveron uudistus, jonka myötä vähäpäästöisten autojen ostaminen muuttuu yhä järkevämmäksi. Samanlaisista pienistä parannuksista se kasvihuoneilmiön ratkaisu koostuu. Ekokatastrofia ei siis ole tulossa.

Niin ja noin henkilökohtaiselta tasoltakin pari hyvää uutista. Proffa lupasi jatkaa työsopimustani. Kissatkin voivat hyvin ja ovat pysyneet dietissään. Kumpikin painaa 6.2 kg. Ja tärkein lopuksi: illalla lähden vierailulle kotikotiin, jossa saunaa varmasti lämmitellään.

Vaikka ikäviä asioita maailmalla sattuu niin enemmän on silti hyvää kuin pahaa. Täytyy yrittää olla optimisti, vaikka se ei aina helppoa olekkaan. Kaikille ikäviä asioita kokeneille toivon jaksamista.

2 kommenttia:

-Niina- kirjoitti...

Kun 6,2 kiloa Matrix-jäljitelmää sinkoilee seinillä, on kenties parempi sukeltaa (ja piilottaa kaikki särkyvä). Tuleeko seiniin reikiä?

Rivitutkija kirjoitti...

Heh, seinät on edelleen pystyssä.

Tarkkana on kyllä syytä olla. Erityisesti kissan vessaa tyhjentäessä pitää olla ovela, sillä tällöin kissan mielestä kissan vessan tyhjentäjän kyyryssä oleva selkä näyttää erehdyttävän paljon ponnahduslaudalta hattuhyllylle.