6.11.2007

Googlen Android

Kirjoitinkin jo aikaisemmin mobiililaitteiden ohjelmistoalustoista. Nyt tilanne on muuttunut Googlen vetämän Open Handset Alliancen esittelemän Android-ohjelmistoalustan myötä radikaalisti.

Androidia markkinoidaan avoimena, laajennettavana ja vapaana alustana, mutta teknisisitä yksityiskohdista ei ole vielä paljastettu paljoakaan. Alusta perustuu Linux-ytimeen ja Java löytyy. Ohjelmistokehitystyökalut tulevat saataville piakkoin, joten lisätietoa teknisestä puolesta on tulossa.

Google on kerännyt liittoon Androidia tukemaan vaikuttavan joukon kännykkävalmistajia, komponettitoimittajia ja teleoperaattoria. Nokiaa, Microsoftia tai Applea ei liittoumasta vielä löydy.

Android vaikuttaa haasteelta erityisesti Nokian S60:lle ja Windows Mobilelle. Googlen mukaan ensimmäiset alustaan perustuvat puhelimet ovat tulossa markkinoille jo ensi vuoden aikana. Olettaisin, että alkuun alustaan perustuvat puhelimet sijoittuvat keskiluokkaan. Siis samaan luokkaan kuin edullisimmat S60-puhelimet. Näitä halvemat puhelimet ovat varustettu valmistajien omilla suljettuila käyttöjärjestelmillä ja niissä puhelimen resurssit ovat niin pienet, ettei täysiverinen Linux ole oikein realistinen. Kalliimmissa high-end laitteissa (kuten Nokian N95) on taas niin valtava määrä toimintoja, että kestää oman aikansa ennenkuin uusi alusta voi tarjota kaikki toiminnot.

Näyttää siltä, että S60 on yhä selvemmin vain Nokian alusta. Olettaisin, että jatkossakaan ei muilta valmistajilta tule kuin muutamia S60-pohjaisia puhelinmalleja. Uusi, avoin ja ilmainen Linux-pohjainen alusta, kun kuulostaa aika houkuttelevalta. Lyhyellä aikavälillä Android ei uhkaa Nokian asemaa. Nokia kun on vahvimmillaan halvoissa ja toisaalta kalliissa puhelimissa. Kun Android alkaa edetä keskiluokasta alaspäin ja ylöspäin voi Nokian asema käydä tukalammaksi. Vaihtoehtoina Nokialla on jatkaa panostamista S60-alustaan, tuoda oma avoin Maemo-alusta puhelimiin tai hypätä Androidin kelkkaan.

Windows Mobilen asema yrityspuhelimissa on aika turvallinen niin kauan kuin yritykset nojaavat Microsoftiin infrastruktuurissaan yhtä paljon kuin nykyään. Etu tulee siitä, että Windows Mobile on luonnollisesti etulyöntiasemassa integroitaessa puhelimia muihin MS:n järjestelmiin. Kuluttajatuotteissa vastaavaa etua ei ole ja kuluttajatuotteissa osa valmistajista varmaankin siirtyvät Windows Mobilesta Androidiin.

Viimekädessä Androidin menestyksen ratkaisee se millaisia tuotteita sen pohjalta rakennetaan. Paraskaan teknologia ja liittolaiset ei auta, jolleivat tuotteet ole hyviä ja jolleivat kuluttajat halua niitä.

Ei kommentteja: