18.10.2007

Mobiililaitteiden ohjelmistoalustat

Työpöytätietokoneiden käyttöjärjestelmissä ei nähdäkseni tapahdu mitään kovinkaan mielenkiintoista ja mullistavaa, lähinnä normaalia inkrementaalia kehitystä. Mobiililaitteissa tilanne on toinen. Mobiilaitteiden teho on päässyt siihen pisteeseen, että kännykkään voidaan iskeä täysiverinen Unix käyttöjärjestelmäksi. Minun mielestäni kaksi mielenkiintoisinta ohjelmistoalustaa tällä hetkellä ovat iPhonessa oleva OS X ja Nokian Internet Tablettien Maemo. Kummatkin ovat pohjimmiltaan Unixeja ja tukeutuvat työpöytäkäytössä yleistyneisiin teknologioihin. Maemo pohjautuu Open Source -yhteisön luomiin ohjelmistoihin, joista Nokia on kasannut mobiililaitteisiin soveltuvan ohjelmistoalustan. Applen OS X taas on Mac OS X:n kevytversio, joka on viritetty mobiililaitteisiin sopivaksi.

Applella ja Nokialla on ollut hieman erilainen lähestymistapa julkaistessaan näihin alustoihin perustuvia tuotteita. Nokia on tuonut tuotteita saataville aikaisessa vaiheessa, oppinut palautteesta ja kehittänyt tuotteita ja alustaa eteenpäin saadun palutteen perusteella ja yhteistyössä Open Source -yhteisön kanssa. Nokian ensimmäinen Internet Tablet olikin tuotteena raakile. Selain toimi hyvin, mutta muissa ohjelmistoissa oli pahoja puutteita ja bugeja. Sähköpostiohjelma oli alkuun lähes käyttökelvoton. Laiteen avoimmuus kuitenkin kiinnosti kehittäjiä ja 770:lle tuli nopeasti mielenkiintoisia ohjelmistoja. Alusta ja siihen perustuvat tuotteet ovat parantuneet koko ajan. Eilen julkaistusta N810 tabletista saattaa tulla iso hitti. Laite alkaa olla jo lähes taskukokoinen, sisäänrakennettu GPS on mukava ja QWERTY-näppäimistö helpottaa chattailua. Ohjelmistoalusta on usean kehityskierroksen jälkeen varmasti nyt jo kypsä. Laitteen hinta vaan saisi olla halvempi.

Applelle pääasia on tuotteet. Tuotteet pitää julkaista hyvin viimeisteltyinä ja Apple mielummin karsii ominaisuuksia, kuin päästää keskeneräisen tuotteen myyntiin. iPhonessa oleva OS X tarjoaakin vähemmän toimintoja kuin 770, mutta iPhone oli alusta asti vakaa ja viimeistelty. Ne toiminnot, jotka iPhonessa ovat, toimivat hyvin. Applekin oppii palautteesta. Langaton musiikkakauppa tuotiin iPhoneen. Apple julkaisi eilen tiedon siitä, että natiiviohjelmia pääsee kehittämään ensi vuoden helmikuussa saataville tulevalla iPhone SDK:lla.

Nokia ja Apple ovat yhä useammissa asioissa kilpailijoita. iPhonen avaaminen virallisesti kolmansille osapuolille on iso juttu. iPhone alkaa kilpailla yhä selvemmin älypuhelin-kategoriassa S60-laitteita vastaan. Maemo-alustan kypsymisen myötä taas Internet Tabletit alkavat kilpailla iPodeja ja erityisesti iPod Touchia vastaan.

On mielenkiintoista nähdä miten näiden alustojen kilpailu Microsoftia vastaan etenee. Windowsin Mobiiliversioilla on aika monta lisenssoijaa ja näillä kiintoisia tuotteita. Maemo on avoin alusta, joka perustuu Open Source ohjelmistoihin eli periaatteessa kai kuka tahansa voisi alkaa tehdä siihen perustuvia tuotteita. Saa nähdä alkaako joku rakentaa Maemoon perustuvia puhelimia. Etuna MS:n alustaan verrattuna olisi täysi kontrolli ja ilmaisuus.

Kunhan Apple saa ensiksi avattua alustansa, voisi Apple kokeilla siirtymistä pelkäksi ohjelmistotaloksi ja alkaa lisenssoimaan OS X:ää muille laitteistovalmistajille. Jos kokeilu onnistuu, voisi sen sen ulottaa tietokoneisiin ja Mac OS X:ään, jos taas ei niin Apple voisi pidättäytyä vanhassa mallissaan. En pidä tätä kovinkaan todennäköisenä. Luultavammin Apple pitäytyy vanhassa mallissaan, jossa Apple kehittää itse sekä laitteet että ohjelmistot.

Kilpailu fiksuimpien mobiililaitteiden ohjelmistoalustasta on mielenkiintoisessa tilassa. OS X ja Maemo ovat vahvimmat haastajat nykyisille älypuhelinalustoille.

Ei kommentteja: