9.10.2007

Shekin käyttöohjeet

Hain perjantaina pankista shekin auton ostoa varten. En tajunnut kysyä pankin kassaneidiltä, miten shekkiä käytetään, eikä shekin mukana tullut käyttöohjeita. Tunsin oloni todella typeräksi, kun kotona katselin shekkiä miettien miten sillä maksetaan. Päättelin, että takapuolelle tulee kuittaus, mutta minulle jäi epäselväksi pitäsikö shekkiin kirjoittaa vastaanottaja vai ei. En ole shekkejä oikeastaan koskaan käyttänyt, joten olin hieman epätietoinen miten shekillä maksetaan auto, kun ostan sen yksityishenkilöltä. Yritin Googlettaa, miten shekillä maksetaan, mutta mitään järkeviä tuloksia ei löytynyt. Shekin vastaanottajalle löytyy sentään ohjeet ja niistä päättelin, että kyllä omalle nimelleni kirjoitetulla shekillä voi yksityiselle maksaa ja jos vain allekirjoitan shekin, enkä merkitse ollenkaan vastaanottajaa, siirtyy shekki ikäänkuin avoimena shekin haltijalle.

Miksi shekin mukana ei tule käyttöohjetta? Shekki ei ole nykyään kovin yleinen maksuvälinen Suomessa. Aikaisemmin, kun shekkien käyttö arjessa on ollut yleistä on shekin käytön osaaminen ollut tietenkin yleissivistystä. Nykyään kun shekkejä tulee käytettyä vain muutaman kerran elämässä olisi hyvä, että jostain löytyisi selkokielinen ohje mitä shekillä voi tehdä ja miten.

Auton osto meni kommelluksitta. Auton myyjä oli minua selvästi vanhempi ja osasi shekin käytön. Shekin kuittaisin nimelläni ja henkilötunnuksellani. Näytin vielä ajokorttinikin. Tämän jälkeen shekki on myyjän ongelma. Oikeastaan ainoa kerta aikaisemmin kun olen shekkiä käyttänyt oli asuntoa ostaessani. Maksoin shekillä, mutta silloin shekki tuotiin pankista ja minulle vain sanottiin minne allekirjoitan. Nyt olisin mielummin maksanut auton tilisiirrolla, mutta olin ostamassa autoa vanhempien puolesta. Kyllä shekki nähtävästi oli ihan käyttökelpoinen tällaisiin isompiin ostoksiin, mutta täytyy myöntää, että onhan muoviraha ja tilisiirrot paljon mukavampia kapistuksia.

Niin, auto oli Opel Astra vuosimallia 2005. Astralla oli ihan kiva ajaa paluumatka Tampereelle. Auto on aivan uuden veroinen. Astra on mukava pieni perheauto. Sitä on mukava ajaa, sillä tuntuma tiehen on hyvä ja ohjaus on mukavan jämäkkä.

Ei kommentteja: