5.11.2007

Tilausvideo

Tilausvideon tuloa on ennustettu jo pitkään ja nyt nopeimpien nettiyhteyksien kapasiteetti mahdollistaisi jopa teräväpiirtomateriaalin katsomisen. Nyt kun käytössäni on nopea laajakaistayhteys päätin kokeilla tilausvideota.

Soneran sivuilla oli linkki kahteen eri tilausvideota tuottavaan palveluun. Kumpikaan ei tietenkään toimi Mac OS X:llä tai Linuxilla. Onneksi minulla on Windows XP asennettuna Parallels-virtuaalikoneeseen, joten päätin kokeilla XP:llä palveluita.

Film2Home-sivuston mielestä nettiliittymäni ei ollut riittävän nopea. Siis miten 100Mb liittymä, jolla voin katsoa livenä teräväpiirtoa Applen sivuilta, ei ole riittävä heidän palveluunsa? Taitaa liittymän nopeuden tunnistus olla rikki.

SF Anytimen mukaan nettiliittymä oli ok. Selaimena piti käyttää tietysti Internet Exploreria, joten käynnistin sen. Lisäksi piti Windows Media Player päivittää tuoreempaan versioon ja asentaa selaimeen muutama ActiveX-laajennus. Löysin sivustolta elokuvan, jonka halusin nähdä. Elokuvan vuokrahinta oli 4,50E plus 50 sentin lisämaksu Visalla maksamiseta. Elokuva aukesi selaimeen, mutta selaimen ikkunan sai sentään koko näytön kokoiseksi. Elokuva siirtyi koneelle hitaasti. Siirtonopeus oli luokkaa 40-60kt sekunissa. Tuolla nopeudella elokuvaa ei voi katsoa lennossa, vaan olisi pitänyt odottaa, että lähes koko elokuva on siirtynyt ja sitten aloittaa katsominen. Elokuvan siirtyminen olisi kestänyt yli kolme tuntia. Annoin elokuvan siirtyä koneelle n. 10 minuuttia ennenkuin aloitin katsomisen. Kuvanlaatu oli pettymys. Kuva oli laadultaan paljon huonompi kuin esimerkiksi digitelevisio. Noin viiden minuutin katsomisen jälkeen olin katsonut jo kaiken siirtyneen materiaalin eli olisi taas pitänyt odottaa, että oli lisää katsottavaa.

Katsottuani noin neljännäksen elokuvasta, joka siirtyi hitaasti, näytti surkealta ja oli kallis, päätin kokeilla naapurivaltiosta kotoisin olevan piraattisivuston palveluita. Sama elokuva löytyi vaivattomasti. Elokuva siirtyi koneelleni yli neljä kertaa nopeampaa vauhtia kuin SF Anytimestä, vaikka siirto SF Anytimesta oli yhä käynnissä. Piraattisivustolta lataamani elokuva oli kokonaan koneellani, kun olin SF Anytimesta katsonut vähän yli puolet elokuvasta. Piraattiversion saavuttua siirryin suosilla katsomaan piraattiversiota. Kuvanlaatu oli kaupallista versiota parempi. Piraattiversion katsomista tai siirtoa varten en tarvinnut XP:tä, IE:tä, ja Windows Mediaplayeriä, vaan Maccini kävi yhtä hyvin.

Kyllä minä olen viihteestä valmis maksamaan, mutta kokeiluni perusteella tilausvideopalveluista ei saa vielä rahalle vastinetta. Jatkossakin aion kävellä lähimpään videovuokraamooni. Saan sieltä vuokrattua kolmella eurolla elokuvan, jonka kuvan ja äänen laatu on tilausvideota paljon parempi. Aikaakin kuluu vähemmän. Kävely videovuokraamoon ja takasin kun vie vain puolituntia.

2 kommenttia:

henrik kirjoitti...

Tervehdys,

Luin otteen blogikirjoituksestasi Yleisradion kansalaismediakatsauksen viikon #46 jaksoon. Olen antanut kaiken kunnian sinulle kirjoittajana ja olen linkittänyt sivulla suoraan kyseiseen kirjoitukseen.

Ohjelma on vapaasti kuunneltavissa internetissä:
http://blogit.yle.fi/node/1866

Radio Peilistä ohjelma kuullaan lauantaina klo 12:55 ja 22.44 sekä sunnuntaiaamuyöstä klo 04:44.


henrik

Rivitutkija kirjoitti...

Ok, kiitoksia tiedosta.

Oli aika hauska kuulla omaa tekstiä jonkun muun lukemana :)