Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa. Nyrkkisääntö taisi olla, että lähitulevaisuutta ennustaessa tekniikan mahdollisuudet yliarvioidaan ja kaukaisen tulevaisuuden mahdollisuudet aliarvioidaan.
Kaikki, jotka ennustavat tulevaa, erehtyvät joskus. Jotkut onnistuvat huonommin kuin toiset. Daring Fireballin John Gruber esimerkiksi nimeää Robert Enderlen kontraindikaattoriksi (ja ihan syystä), eli se mitä Enderle ennustaa ei ainakaan toteudu. Itsekkin olen Petteri Järvisen tietokone-lehdessä esittämiä ennustuksia usein pilkanut (ihan yksityisesti tosin).
Kuitenkin aion ottaa riskin, kurkistaa kristallipallooni ja veikata mitä tänä vuonna tietotekniikkassa tapahtuu.
iPhone 3G tulee. (Tämä osuus ei siis vielä ollut ennustus, tämän on Apple ihan virallisesti jo luvannut). Ennustan, että iPhone 3G:ssä on nykyisten toimintojen, 16GB Flashiä, videonauhoitus, iChat ja ne toiminnot mitä huhutussa 1.1.3 Firmwaressa on. Tuote julkaistaan tammikuun MacWorld-konferenssissa. iPhone ja iPhone 3G tulevat floppaamaan Euroopassa, mutta menestyvät loistavasti Amerikassa. Liian tiukan kytkyn ja karvaisen liittymän hinnan takia Euroopassa iLuurien markkinaosuus jää tavoitteista. Amerikkalaiset ovat paremmin tottuneet operaattorien saneluun ja ostavat luureja valtavat määrät, mutta Euroopan takia 1% maailman markkinaosuutta Apple ei saavuta.
iPhone kopiot saapuvat. Kaikilla isoilla kännykkävalmistajilla on ensi vuoden lopussa sormilla käytettävällä kosketusnäytöllä varustettu puhelinmalli. Nokian versio on hienon näköinen, mutta vähän iso ja muovisen tuntuinen. Sen käyttöliittymä ei ole yhtä jouheva kuin iPhonessa. Aina välillä se toimii hienosti, mutta välillä se tökkii kummallisesti.
Nokian siirtymä palvelubusinekseen jää vähän vajaaksi. Monia WWW-pohjaisia palveluja Nokia luo, mutta aivan killereitä ei Nokia vielä saa aikaan. PC-pohjaiset softat eivät vieläkään ole kovin hyviä. Vasta kun Nokian WWW-, kännykkä- ja PC-softat ovat kunnossa, pääsee Nokian palvelubusiness kunnolla vauhtiin. En usko, että vielä tänä vuonna Nokian palvelut lyövät itseään isosti läpi.
Facebook kasvaa isoksi. Facebook alkaa kasvaa kuten Google. Se kehittelee itse omia lisäpalveluja ja ostelee pieniä lupaavia startuppeja ja integroi ne omaan palveluunsa.
Google Mapsin merkitys kasvaa yhä edelleen mobiiliversioiden suosion myötä. Näiden suosiota kasvattaa taas erityisesti paikannusominaisuus, joka ei vaadi GPS:ää. Paikkatietoon sidottu mainonta lähtee isoon kasvuun.
Teräväpiirtokisa HD-DVD:n ja Blurayn välillä ei ratkea vieläkään. Taulutelevisioissa hybridivirittimet, siis sekä antenni, että kaapeliverkossa toimivat, lyövät itsensä läpi. Erilaiset olohuoneen mediakeskus ratkaisut yleistyvät, WLAN ja UPNP on yhä useammassa laitteessa tuettuna.
Microsoftin Windowsin, Officen, IE:n markkinaosuudet hieman laskevat, vapaat ohjelmistot ja Macit taas nostavat vastaavasti asemiaan, mutta itse yrityksen tulos kuitenkin paranee kokonaismarkkinan kasvaessa. Microsoftin muu yritysinfra (Exchange, SQLServier, IIS) parantaa asemiaan. Lisäksi kännykkäwindowsin markkinaosuus paranee.
No niin, näillä veikkauksilla mennään!
3.1.2008
Ennustaminen on vaikeaa
Lähettänyt veskuh kello 12:59
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti