30.1.2008

Tietokonesoftaa kännyköihin

Nokia aikoo ostaa Trolltechin. Mietin, että miksi ihmeessä, kun mieleeni tuli taas vanha ajatukseni siitä, että Nokian pitäisi palata tietokonebusinekseen ja tehdä Symbianista työpöytäversio. Hautasin kuitenkin ajatuksen Symbian-pohjaisesta tietokoneesta jo useita vuosia sitten, kun huomasin kuinka ikävää ohjelmointi Symbianille voi olla.

Jos kännykän ohjelmistoalusta olisi samanlainen kuin työpöytäkoneissa olisi ohjelmien kirjoittaminen sille helpompaa. Tästä on pari hyvää esimerkkiä. Esimerkiksi, vaikka virallisia ohjelmistonkehitysvälineitä ei ole vielä edes saatavissa on iPhonen ohjelmistoympäristö lyönyt itsensä läpi. Saatavilla on kymmeniä ellei peräti satoja ohjelmia. Suosituimpia on ladattu jo lähes miljoona kertaa. iPhonelle on syntynyt lyhyessä ajassa iso määrä ohjelmistoja. Tätä auttaa aivan varmasti se, että ohjelmistonkehitys sille on riittävän samanlaista kuin Mac OS X:lle.

Aivan samalla lailla Windows Mobile -alusta on hyötynyt samanlaisuudestaan työpöytäversion kanssa.

Nokiakin hyötyisi siitä, että sen puhelinten käyttöjärjestelmä olisi samankaltainen kuin jokin tavallisissa tietokoneissa käytössä olevaan käyttöjärjestelmä. Kilpailijoiden käyttöjärjestelmään ei kannata pohjata. Eikä ole taloudellista rakentaa omaakaan aivan tyhjästä. On siis järkevintä nojata Open Source -yhteisöön ja rakentaa järjestelmä Linuxin päälle. Aivan kuten Google rakentaa Androidia.

Ytimen päällä olevan kerroksen Google rakentaa itse. Nyt kun Nokia ostaa Trolltechin voi Nokia käyttää joko QT:tä käyttöliittymäkirjastona tai GTK:ta, jota Nokia käyttää Maemo-platformissaan. Mielenkiintoinen mahdollisuus olisi portata QT-kirjasto Symbianille ja alkaa rakentaa ohjelmia QT-kirjaston päälle. Näin olemassa olevien QT-pohjaisten ohjelmien porttaus Symbianille helpottuisi ja jos joskus alla oleva Symbian vaihtuisi joksikin muuksi käyttöjärjestelmäksi olisi ohjelmien porttaus uuteen ympäristöön helpompaa.

Nokian ohjelmistostrategiaa on nyt vaikea hahmottaa, mutta ainakin se on varmaa, että erityisesti Trolltechin ostoksen jälkeen mielenkiintoisia mahdollisuuksia on paljon!

Ei kommentteja: