14.1.2008

Teräväpiirtoa

Sentään yksi asia viimeviikkoisessa kirjoituksessani tulevaisuuden ennustamisesta näyttää pitävän paikkansa. Nimittäin otsikko. Ennustaminen on todellakin vaikeaa. Tuoreimpien huhujen mukaan yksi ennustuksistani näyttäisi jo nyt olevan menossa pieleen. Ennustin, että kamppailu teräväpiirtoformaattien (siis Bluerayn ja HD-DVD:n) välillä ei ratkea vielä tänä vuonna. Huhujen mukaan kamppailu olisi ratkeamassa Bluerayn eduksi, sillä viimeiset isot HD-DVD:tä tukeneet studiot ovat hyppäämässä tukemaan Blueraytä.

Standardit ovat itse levyä lukuunottamatta melko samanlaisia. Kummassakin standardissa on levyllä tilaa aivan riittävästi, tuetut tarkkuudet ovat samat, tuetut audio- ja videokoodekit ovat käytännössä samat ja kummassakin on paljon panostettu turhuuksiin kuten salaukseen ja interaktiivisuuteen. Sekä salaus, että interaktiivisuus tekevät levyistä monimutkaisempia, heikentäen järjestelmien luotettavuutta ja tehden niistä kalliimpia. Erityisen haitallisia ovat salaukset, sillä ne eivät piratismia estä vaan ne hankaloittavat levyjen ostajien asemaa lukitsemalla levyn sisällön vain yhteen käyttöön. Ostat siis nimenomaan kyseisen levyn, et sisältöä. Levyn sisältöä ei siis voi esimerkiksi varmuuskopioida, katsoa tietokoneelta WLANin ylitse mediatoistimella tai siirtää kännykkään (kuten iPhoneen) katsottavaksi reissussa.

Sinänsä minulle on aivan sama kumpi levyformaatti kamppailun voittaa, toivoisin vain, että se tapahtuisi nopeasti ja voisin siirtyä teräväpiirtoaikaan. Vasta kamppailun ratkettua markkina toden teolla voi lähteä kasvuun ja levyjen sekä toistinten hinnat laskea.

Televisiopuolella TTV tarjoaa kaapeliin kahta teräväpiirtokanavaa. En vain kykene ymmärtämään millä ihmeen logiikalla kanavat on valittu. Kanavat kun ovat Vroom HD ja Luxe.TV HD.

Vroom HD:

Tutustu VOOM.TV:hen, jossa näet yhdellä kanavalla parhaat ohjelmat ja upeimmat elämykset luonnosta, matkailusta, extreme-urheilusta, muodista, viihteestä, taiteesta ja musiikista.


Luxe.TV:
Voit myös matkata Luxe.TV:n mukana maailman ääriin ja nauttia upeasta värien ilotulituksesta.


Kumpikaan ei kuulosta oikein sellaiselta kanavalta, että tekniikan varhaisia omaksujia, kuten minua, kiinnostaisi. Hmm.. Tarkemmin mietittynä kumpikin kanava kuulostaa aivan puhtailta täytekanavilta, jotka tuskin ketään kiinnostavat. Ehkäpä TTV:n tarkoitus ei olekkaan, että noita vielä oikeasti kukaan tilaa, vaan kyseessä on jonkinlainen teräväpiirron betatestaus TTV:n kaapeliverkossa. Olisin jo tilannut teräväpiirtokanavat, jos Tampereella olisi joitain kunnollisia saatavilla, kuten esimerksi pääkaupungin kaapeliverkossa saatavilla oleva Canal+ HD.

Oikeastaan kaikkein mieluiten luopuisin, sekä perinteisestä televisiosta, että fyysisistä medioista. Mieluiten käyttäisin netin kautta tilausvideota teräväpiirtona. Järkevää palvelua vain ei taida olla missään saatavilla, vaikka teknisiä esteitä tällaisten palvelujen lanseeramiselle ei pitäisi enää olla.

Ei kommentteja: