17.1.2008

Todellista nörtteilyä!

Velipoika tuli tiistai-iltana käymään. Ohjelmassa oli Steve Jobsin MacWorld 2008 -konferenssin keynote-esityksen seuranta. Eikä siinä vielä kaikki! Seurasimme sen videotykiltäni. Todella nörttiä hommasta teki se, että kyseessä ei ollut mikään video-esitys vaan seurasimme esitystä WWW-sivun kautta, jonne joku paikanpäällä ollut livenä raportoi (siis ihan tekstinä) uutuudet.

Puolustuksemme voin vain sanoa, että otettiin me sentään pari olutta samalla. Niin ja vahdittiin tietenkin samalla veljen vauvan menoa. (Hmm.. Sainkohan kuulostamaan tilannetta yhtään paremmalta?) Vauva on, näin sivustakatsojan näkökulmasta, hauskassa iässä. Vauva ei aivan pysty vielä ilman tukea seisomaan, mutta mobiliteetti kasvaa huimaa vauhtia. Nelinkontin vauhti on aika huima ja koko ajan on yritystä kiivetä ylös.

Keskitytäämpä nyt taas takaisin nörtteilyyn loppupostauksen ajan.

Keynotessa Steve Jobs ei mielestäni esitellyt mitään häikäisevää uutta. Ihan hyviä tuotteita ja palveluja, mutta ei mitään mullistavaa.

Applen uusin kannettava, MacBook Air, on Jobsin mukaan maailman ohuin kannettava. Hienon näköinen se on ja todella ohut. Varmaankin ensimmäinen kannettava, joka mahtuu isoon kirjekuoreen. Viiden tunnin akun kesto kuulostaa myös hyvältä. Apple oli kuitenkin joutunut tekemään ohuuden saavuttamiseksi kompromisseja. Liitännöissä ja laajennettavuudessa oli jouduttu tinkimään. Osittain ohuuden ja osittain varmaan myös akunkeston vuoksi. Uskoisin, että paljon matkustavalle valkokaulustyöntekijälle Air on silti vallan mainio kone, mutta se ei ole samalla lailla täysiverinen pöytäkoneen korvaaja, kuin muut tämän päivän läppärit ovat.

MacBook Air vaikuttaa ominaisuuksiinsa nähden kalliilta (1700E). Hintaa selittää se, että Air on luultavasti vaatinut huomattavasti enempi tuotekehitystyötä kuin muut Applen tietokoneet. Mitä enemmän tuote poikkeaa muista sitä vähemmän voi nojata edullisiin standardiratkaisuihin ja joutuu itse suunnittelutyötä tekemään. Air poikkeaa ominaisuuksiltaan aika paljon muista läppäreistä ja Applen tuotteista. Niinpä sen komponentit ovat kalliimpia, sillä niiden sarjat ovat pieniä.

Muut valmistajat ovat omissa pienissä läppäreissään tehneet vähän erilaisia kompromisseja, kuten pienentäneet näyttöä ja näppäimistöä. Saapa nähdä onko Apple osunut valinnoissaan oikeaan. Itse odotin enempi sellaista tuotetta kuin 12 tuuman PowerBook aikoinaan oli.

Varmaankin tärkein julkaisu oli se, että Applen iTunesiin tulee elokuvien vuokrauspalvelu (eli siis tilausvideo!). Apple on saanut kaikki merkittävät studiot mukaan ja palvelu starttasi jo Jenkeissä. Jobs lupaili palvelua muualle maailmaankin vielä tämän vuoden aikana. Toivottavasti tulisi Suomeenkin, sillä täällä ei tietääkseni ole yhtään Mac-yhteensopivaa tilausvideo-palvelua. Kuvanlaadun pitäisi olla lähellä DVD:tä. Leffat ovat kooltaan vähän yli gigan, eli kyllä sillä pitäisi hyvällä pakkauksella päästä lähelle DVD-laatua. Ymmärtääkseni käytännössä tarkkuus on hieman pienempi ja ääni on vain stereoääni. Niin ja leffan voi tietty siirtää iPodiin tai iPhoneen katsottavaksi. Olisi aika näppärä vaikkapa matkalle lähtiessä vuokrata pari leffaa, siirtää ne iPhoneen ja katsoa junassa/koneessa.

AppleTV:n omistajat pääsevät vuokraamaan laitteen kautta myös teräväpiirtoelokuvia 5.1 surround-äänillä. Applen mielestä teräväpiirto tarkoittaa 720p-tarkkuutta ja noin neljän gigan tiedostokokoa elokuvalle, eli ei ihan BluRay:n tarkkuuksista kuitenkaan ole kyse. Kyllä tuon pitäisi silti paljon DVD:tä paremmalta näyttää.

On todella ärsyttävää, että HD-leffat ovat vain AppleTV:lle, eikä niitä voi tietokoneella vuokrata. Syyttäisin tästä, elokuvastudioita, sillä ne ovat jostain syystä teräväpiirtomateriaalin suhteen aivan vainoharhaisia.

Täytyy myöntää, että todella innolla odottelen Applen videovuokrauspalvelun Suomeen saapumista. Jospa siinä olisi vihdoinkin vastaus haaveisiini tilausvideoon ja teräväpiirtoon siirtymisestä.

Ei kommentteja: