Tänään on "Älä osta mitään!"-päivä. Luulen, että tapahtuma onnistuu aivan yhtä hyvin kuin vähän aikaa sitten ollut autoton päivä. Muistaakseni kadut olivat tuolloin melkein tyhjät autoista. Juhlan kunniaksi ajattelin ajaa autolla ostoksille toiselle puolelle kaupunkia. Kaupat ovat varmaan tapahtuman vuoksi aivan tyhjät, joten nyt on hyvä tilaisuus käydä ostamassa jotain turhaa kaukomaissa valmistettua krääsää (mahdollisesti elektroniikkaa tai vaatteita). Niin ja nyt voisi varmaan jo aloitella jouluostoksia.
Löysin viime viikonloppuna Prisman alkosta Samuel Adams Winter Lageria. Jenkkireissulla saman panimon Samuel Adams Boston Lageria (eli siis Sam Adamsia) tuli kitattua eräitäkin tuoppeja. Monet suomalaiset tuntuvat kuvittelevan, että kaikki jenkkioluet ovat mauttomia litkuja kuten Bud ja Miller Lite. Sam Adams ei todellakaan ole näiden kaltainen olut. Sam Adams maistuu vähän samalle kuin Brooklyn Lager, jota saa monesta alkosta. Maukkaasta oluesta on kyse, paljon lähempänä kotimaiset peruslagerit ovat Budia. Winter Lagerin maku oli tavallista Sam Adamsia selvästi voimakkaampi ja todella hyvin tuo talviolut upposi. Tavallista Sam Adamsia en valitettavasti ole Suomessa mistään löytänyt. Lielahden Alkossa pitäisi olla hyvä olutvalikoima. Poikkean varmaan ostosreissullani siellä katsomassa mitä hyllystä löytyy.
Ja kuin pisteeksi iin päälle ajattelin vielä tukea globaalia pikaruokajättiä ja käydä Mäkissä syömässä purilaisen ja juomassa kolaa.
30.11.2007
Vastarannan kiiski
Lähettänyt veskuh kello 10:14 0 kommenttia
28.11.2007
Kotikaljaa
2 §
On mahdotonta tehdä mitään idioottivarmaksi, koska idiootit ovat niin älykkäitä.
Päätin kokeilla kotikaljan tekemistä. Kävin kaupassa ja huomasin näppärän puolivalmisteen. Purkissa luki, että uutteeseen pitää lisätä vain vesi, sokeri ja pussillinen kuivaahiivaa. Kuulosti riittävän helpolta jopa meikäläiselle, joten ostin paketin ja kuivahiivaa. Sokeria sentään löytyy yleensä valmiiksi jopa minun kaapista.
Rihkamakaupasta ostin ämpärin johon sekoitin ainekset. Kalja lähti käymään ja pian saunaani levisikin mukava käymisentuoksu, jota kissat luonnollisesti kävivät ihmettelemässä. Päivän käymisen jälkeen pullotin sitten kolme litraa kaljaa. Vuorokauden jäähdyttämisen jälkeen kalja oli juomakelpoista. Tai no pikemminkin "juomakelpoista".
Kalja maistui aivan liikaa hiivalle. Minun oli aivan pakko tarkistaa purkin kyljestä olinko noudattanut ohjetta oikein. Kyllä, kyljessä luki "pussi kuivahiivaa". Googlettelin vähän aikaa, kunnes pääsin puolivalmisteen kotisivuille ja sieltä löytyvä tuotekuvaus kertoi, että purkissa tulee kuivahiiva valmiiksi mukana. Ja tosiaankin siellä purkissa oli valmiiksi annospussissa kuivahiiva. Punnitsin purkin mukana tulleen kuivahiivapussin. Se painoi noin kolmanneksen siitä mitä ostamani ja käyttämäni kuivahiiva. Olin siis käyttänyt kolmekertaa enemmän hiivaa kuin piti! Ei ihme, että maistuu hiivalle.
En ole vielä päättänyt juonko tekemäni litkun vai kaadanko pois. On se sentään melkein juotavaa.
Lähettänyt veskuh kello 16:28 2 kommenttia
27.11.2007
Mainoksia kännyyn
Sain juuri tekstiviestispämmin Fonectalta:
... Lähetä tänään ennen klo 18 nimi tai puhelinnumero tekstiviestinä nroon ... (0,80e). Saat yhteystiedot ja R-kioskilta kahvikuppitarjouksen!
Jos nyt käyttäisin heidän palveluaan, maksaisin normihinnan yhteystiedoista ja saisin sitten lisää spämmiä kännykkään R-kioskilta. En muista mitään lupia tekstiviestimainontaan antaneeni. Eli ei kiitos, ei nuo R-kioskin kahvit ole tuon arvoisia ja luvattoman spämmäämisen vuoksi aion jatkossa boikotoida Fonectaa.
Lähettänyt veskuh kello 10:31 0 kommenttia
24.11.2007
Huippu-uutisia!
MTV3:n Internet-sivusto kertoo, että EU perustaa huippu-yliopiston! Loistavaa, että saadaan huippuyliopisto eurooppaan, kun Helsinkiinhän on tulossa vain innovaatioyliopisto. Helppo hommahan tuo huippuyliopisto on luoda. Ei kai siihen tarvita kuin päätös vain ja vähän rahaa. Se, että nykyiset huippuyliopistot ovat keskimäärin aika vanhoja ja perinteikkäitä (esim. Harvard on jenkkien vanhin yliopisto) on varmaankin vain sattumaa.
Oli täysin oikea päätös luoda aivan upouusi huippuyliopisto Eurooppaan. Onhan yliopistojen vertailuissa, vielä viime aikoinakin, aika korkeilla sijoilla keikkuneet Cambridge ja Oxford, mutta ne ovat siellä varmaankin vain perinteikkäiden nimiensä takia, eikä minkään oikeiden meriittien. Näihin auttamattomasti vanhentuneisiin yliopistoihin on turha enää satsata. Nyt kun saadaan uusi huippuyliopisto, niin se varmaan pongahtaa listojen kärkeen jo heti perustamisensa jälkeen.
Uuden uljaan yliopiston sijoitus hoidetaan varmaan samalla lailla kuin Helsingissäkin, eli ns. hajautettu-keskitetty sijoitus eli osa Ranskaan, osa Saksaan ja loput Belgiaan (Tampereen matkakeskus on muuten tehty samalla lailla hajautetusti). Varmaan osa yliopistoa toimii kuin EU-parlamentti eli reissaa kyseisten sijaintipaikkojen välillä.
Kun saadaan huippu- ja innovaatioyliopistot vauhtiin, niin voidaankin lakkautaa kaikenmaailman maalaisyliopistot, jotka tuottavat vain tusinamaistereita, perusinsinöörejä, nollatutkimusta ja työllistävät hölmöjä rivitutkijoita. On se vaan ilo maksaa verorahoja, että EU:n viisaat, kuten Mauri Pekkarinen, pääsevät keksimään tällaisia erinomaisia hankkeita, joilla meidän kilpailukykymme turvataan!
Lähettänyt veskuh kello 10:35 0 kommenttia
23.11.2007
Uusin Die Hard
Katselin eilen uusimman Die Hard -leffan. Live free or Die Hard oli juuri sellaista toimintaa, jota jaksaa katsoa, jos ei liikaa ajattele samalla. Ei mikään elokuvataiteen mestariteos siis, mutta ihan mukiinmenevä toimintapätkä.
Ajattelin, että kerrankin hakkerin rooliin oli löydetty sopiva näyttelijä. Tavallisen näköinen kaveri, mutta jotenkin hakkeriuskottava. Hakkerin roolin vetää Justin Long, jonka hakkeriuskottavuutta tietenkin parantaa se, että sama kaveri esittää Macciä Applen mainiossa mainoskampanjassa. Osa noista Mac vs. PC mainoksista ovat muuten aika hauskoja. Alla yksi klippi YouTubesta.
Yleensä hakkerit esitetään leffoissa todella stereotyyppisinä nörtteinä, kuten vaikkapa Wayne Knightin esittämä hahmo Jurassic Parkissa. Joskus todella harvoin hakkeria esittää joku oikea tähti, kuten vaikkapa Jeff Goldblum Independence Dayssä. Suurin osa hakkereista on kuitenkin ihan tavallisen näköistä porukkaa, joten on mukava että elokuvissakin nörttistereotypiä vähenee ja roolit menevät tavallisemman näköisille kavereille.
Leffojen pahikset saisivat muuten opetella tähtäämään. Tässäkin leffassa pahikset ampuvat sarjatulella lipastolkulla kuteja huoneeseen, jossa sankarit ovat ja sankarit selviävät naarmuitta kun tajuavat heittäytyä lattialle. Olisi ehkä liikaa vaadittu, että pahikset ampuisivat tähdättyjä kertalaukauksia ja siten osuisivatkin joskus, mutta luulisi että jos kerran on aikaa räiskiä huone täyteen luoteja voisi jonkun kudin sinne lattianrajaankin ampua, siellä ne hyvikset kuitenkin makoilevat ja vaikka eivät makoilisikaan niin pahiksen kannalta osuma jalkaan on tietenkin parempi kuin ei osumaa ollenkaan.
Lähettänyt veskuh kello 10:11 0 kommenttia
21.11.2007
Kahvitauko
Tuli käytyä alakerrassa iltapäiväkaffella naapurifirmassa töissä olevan kaverin kanssa. On kivaa, kun talossa käymässä olevat kaverit tulevat yllättäen toimistolle morjestamaan. Yleensä olenkin ollut valmis lähtemään alakertaan kahville.
Olen siinä mielessä vähän tylsä tyyppi, että tykkään todella paljon puhua työasioistani. Yritysmaailmassa työskennellessäni minua hieman ärsytti se, että jouduin miettimään tarkkaan mitä saatoin sanoa kenellekkin ja mitä ei missään nimessä saa sanoa julkisesti (ei edes anonyymisti). Yksityisellä puolella oli turvallisempi olla hiljaa, kuin sanoa yhtään mitään mistään mielenkiintoisesta asiasta.
Nyt yliopistolla voin aika vapaasti kertoa mitä tutkin ja mitä mieltä olen mistäkin asiasta. Ongelmana on vain se, että en oikein vieläkään osaa kansantajuisesti selittää muutamalla lauseella mitä teen ja mitä iloa siitä on.
Avoimmus oli ehdottomasti yksi tärkeimmistä syistä miksi tulin töihin yliopistoon.
Blogin päivitystä
Tein blogiin vähän muutoksia näin iltapäivän kuluksi. Muutin vähän blogin väritystä ja layouttia. Ei taida edes näyttää paremmalta kuin ennen. Tarkoitus olikin vain vähän personoida tätä, sillä aikaisempi väritys oli suoraan yksi default-vaihtoehdoista. Poistin blogirullani sivupalkista, mutta blogirullaani pääsee edelleen katsomaan sivupalkin "näitä seuraan"-linkin kautta. Lisäksi tein flickriin kuvagallerian, jonne tulen parhaita kuviani lisäilemään. Sivupalkissa näkyvät tuoreimmat kuvat galleriastani.
Lähettänyt veskuh kello 17:05 0 kommenttia
18.11.2007
16.11.2007
Web-sovellusten tulevaisuus?
Kävin kuuntelemassa Dosentti Antero Taivalsaaren ja Professori Tommi Mikkosen esitelmän Sun Labs Lively Kernelistä (eli lyhyemmin Lively), jota he ovat olleet Sun Labsilla kehittämässä. Livelyssä on ollut tavoitteena helpottaa monimutkaisten Internet-selaimessa toimivien sovellusten kehitystä. Tällaisia selaimissa toimivia ohjelmia ovat useat Googlen uusimmat palvelut, kuten Google Docs, joka on oikeastaan selaimessa toimiva Office-paketti.
Ohjelmistoihmisten näkökulmasta nykyinen tapa kehittää selaimessa toimivia sovelluksia on aikamoinen teknologioiden sekasotku. HTML, CSS, DOM, JavaScript, Ajax, PhP, MySQL ovat teknlogioita, joita useasti on käytössä. Pahimmillaan sisältö, ulkoasu ja toiminnallisuus on yhdessä sekasotkussa HTML-tiedostoissa, jotka saatetaan generoida dynaamisesti palvelimella. Parhaimmillaankin tilanne on ollut sekava. Näissä sovelluksissa on sisältö HTML:ää, ulkoasu CSS:ää ja HTML:n toimintaa täydennetään JavaScriptillä. Palvelun suunnittelijan täytyy osata ainakin kahta eri kuvauskieltä ja yhtä skriptikieltä. Lisäksi täytyy tuntea DOM-malli, joka kuvaa dokumentin rakenteen ja jota kautta sisältöä voidaan muuttaa.
Livelyssä tilannetta on muutettu niin, että koko sovelluksen voi rakentaa JavaScriptillä. HTML:ää, CSS:ää ja DOMia ei siis enää tarvitse osata. Lively on rakennettu standardien Web-teknologioiden varaan ja se toimii selaimessa ilman, että selaimeen täytyy asentaa erillisiä laajennuksia. Livelyn grafiikka-puoli on toteutettu SVG:n varaan, joten Lively ei valitettavasti toimi kuin aivan uusimmissa selaimissa, kuten Safari 3 ja Firefox 3 beta.
Sun Labsin sivuilta löytyy Livelyn julkinen beta-versio. Beta-versio on oikein vaikuttava. Betaa varten rakennettu ympäristö muistuttaa varsin paljon Squeakia, joka on SmallTalk ympäristö. Kaikki ympäristössä on dynaamista ja Squeakin tapaan Livelykin sisältää luokkaeditorin, jolla ajossa olevaa koodia voi muokata lennossa.
Yksi ongelma Web 2.0 aikakaudella on se, että enää ei selaimessa ole samalla tavalla sivu vaan sovellus. Internet ei enää aina linkity yhtä hyvin kuin sivu-keskeisenä aikakautena. Tämä merkitsee sitä, että selaimessa olevalla tilalla ei enää välttämättä ole URL:ia, eli et voi bookmarkata tilaa tai antaa linkkiä kaverille, lisäksi selaimen back- ja forward näppäimet eivät ehkä osaa tehdä mitään järkevää. Ymmärtääkseni Livelyssä ei ole vielä tätä yritetty ratkaista.
Itse esitys oli varsin vaikuttava ja ympäristö on lupaava. On hyvä, että koko sovelluksen voi rakentaa yhdellä kielellä ja JavaScript on mainettaan parempi kieli.
Epäilen silti, että perinteisen WWW-palvelun tekemiseen HTML+CSS+JavaScript yhdistelmä on järkevämpi, sillä sisällön (HTML), ulkoasun (CSS) ja toiminnallisuuden (JavaScript) erottelun uskoisin kuitenkin toistaiseksi käyvän perinteisillä teknologioilla luonnollisemmin. Täytyy tosin tunnustaa, että en tunne Livelyä niin hyvin, että voisin tästä olla varma. Teoriassa ei ole mitään estettä, että Livelyssä ei voitaisi tehdä erottelua jopa paremmin kuin perinteisessä ympäristössä. Tavoitteena siis olisi, että graafikko, sisällöntuottaja ja koodari voisivat toimia mahdollisimman riippumattomasti toisistaan.
Edellä puhuin siis perinteisistä Web-sivustoista. Perinteisiä dynaamisempien palvelujen, kuten vaikkapa Facebook tai Google Docs, tekoon uskoisin Livelyn JavaScript-keskeisen lähestymistavan sopivan todella hyvin. Näissä on paljon interaktioita ja dynaamisuutta, joiden käsittelyyn vaaditaan paljon JavaScript-koodia, joten ohjelmointipohjainen lähestymistapa sopii hyvin.
Lively-ympäristö selaimessa on hyvä alku, mutta vasta puolet ratkaisua, sillä nykyaikaiset palvelut tarvitsevat aina myös palvelinpään.
Lähettänyt veskuh kello 16:34 0 kommenttia
13.11.2007
Androidin lupaava alku
Olen alkanut tutustua Googlen Android -alustaan. Katselin YouTubesta löytyvät, Androidia esittelevät videot. Android vaikuttaa erittäin lupaavalta. Androidissa on pohjalla Linux-ydin. Ytimen päällä on natiivit kirjastot, kuten WebKit, OpenGL|ES ja SGL. Natiivikirjastojen päällä on Javalla toteutettu sovelluskehys, jota ohjelmat käyttävät. Ohjelmat kehitetään siis Java-kielellä ja niitä ajetaan Dalvik-virtuaalikoneessa.
Vaikka ohjelmointi tehdään Java-kielellä, Androd ei pohjaudu standardiin Java-alustaan. Androidin ohjelmointirajapintaan on otettu vain osa Java API:sta. Tarpeettomat paketit on jätetty pois ja huonosti soveltuvien tilalle on kehitetty uusia. Esimerkiksi grafiikkarajapinnat on jätetty pois ja korvattu uusilla. Mielestäni ihan järkiratkaisu. Java API on kuitenkin historian saatossa paisunut aika massiiviseksi, kun intressit on eri aikoina ollut vähän eri suuntaan. Mielestäni mikään kännykköille tarkoitettu Javan versiokaan ei olisi ihan suoraan sopinut, koska niitäkään ei varsinaisesti ole tarkoitettu korvaamaan natiivia ohjelmistokehitystä.
Ohjelmia ajava Dalvik virtuaalikone ei ole ihan oikea Java VM. Dalvikissa on uutta ainakin ohjelmien tiedostoformaatti nimeltään Dalvik executable (.dex), jonka pitäisi olla muistinkulutuksen suhteen optimoitu.
Imuroin Android SDK:n työkoneelle. SDK on saatavilla Linuxille, Macille ja Windowsille. Harvinasta ja mukavaa on että, kerrankin Maccikin on tuettu.
Emulaattorin komentoriviparametreista päätellen se tukeutuu QEMU-emulaattoriin. QEMU:n käyttö mahdollistaa sen, että emulaattori voi ajaa aidosti samaa ohjelmistoa kuin laitteetkin. Eli mikäli olen oikeassa, se tarkoittaisi sitä, että vaikka koodaisi natiiviohjelmistoa niin emulaattorille ei tarvitse tehdä erillistä käännöstä vaan sama binääri toimisi niin emulaattorissa kuin itse laitteessakin. Tämä olisi esimerkiksi Symbianiin verrattuna selvä parannus.
Leikin vähän aikaan SDK:n mukana tulleella emulaattorilla. Androidin käyttöliittymä ja mukana tulleet sovellukset vaikuttivat hyvin toimivilta. Emun käyttöliittymä oli mukavan nopea. Saapa nähdä ovatko oikeiden laitteiden käyttöliittymät yhtä nopeita. Moni C-koodari ei tietenkään usko, että Javalla voi tehdä mitään nopeasti. Olen tästä erimieltä.
Ohjelmistoalustan arkkitehtuuri näyttää silmääni kaikin puolin järkevältä. On hyvä ajatus, että ohjelmistokehitys nojaa puhtaasti moderniin korkean tason kieleen. Java on luonnollinen valinta kieleksi. Java on pääasiassa helppoutensa ja siitä johtuvan paremman tuottavuuden ansiosta korvannut C:n ja ennenkaikkea C++:n lähes kaikkialla missä suorituskyky ei ole absoluuttisen kriittistä.
Lähettänyt veskuh kello 15:42 0 kommenttia
9.11.2007
Parempi huominen
Uutisia ja blogi-keskusteluja ovat pari viime päivää syystäkin hallinneet keskiviikon tragedian käsittely ja kauhistelu. Haluaisin silti muistuttaa, että Suomi on edelleen ihan mukava paikka.
Uutiset keskittyvät yleensä vähän liikaa huonoihin uutisiin. Uutisoidut ikävät asiat ovat yleensä näyttäviä yksittäisiä tapahtumia ja hyvät asiat taas hidasta pitkän ajan kehitystä. Esimerkiksi talon rakentamiseen tarvitaan iso joukko ihmisiä ja se kestää kauan. Talon hajottamiseksi tarvitaan vain yksi ihminen. Silti taloja tehdään enempi kuin hajotetaan. Ikäviä asioita on siis helpompi uutisoida. Positiiviset uutiset jäävät helposti ikävien uutisten varjoon.
Itsekkin olen välillä keskittynyt liikaa pikkuriikkisistä ongelmistani tilittämiseen. Kokeilenpa vaihteeksi olla optimistisempi eli kerrataanpa isompia trendejä.
Vaikka tällä viikolla tapahtuikin ikäviä ei nuorilla yleisesti kuitenkaan mene mitenkään erityisen huonosti. Nuorten itsemurhat ovat vähentyneet ja suomalaiset nuoret pärjäävät todella hyvin osaamistutkimuksissa. Vaikka digitaalista viihdettä taas syytellään, niin useimpien nuorten onnellisuutta se kuitenkin lisää ja verkosta löytyvä kaveripiiri on parempi kuin ei kavereita ollenkaan.
Valtion taloudella menee hyvin, vaikka sairaanhoitajien palkoista nyt väännetään kättä. Valtion velka kutistuu ja Stora Ensosta huolimatta työttömyys pienenee.
Liikenneturvallisuus on parantunut parempien autojen, parantuvan tieverkon ja tiukemman valvonnan myötä.
Kasvihuoneilmiö on tosiasia, mutta siihen voidaan vaikuttaa ja asialle tehdäänkin paljon. Lukemattomat tutkijat ja insinöörit tekevät töitä, jotta laitteet, koneet, energianlähteet, asunnot, liikenne ja yhteiskunta olisi energiatehokkaampi, ympäristöystävällisempi ja puhtaampi. Yksi pieni askel on autoveron uudistus, jonka myötä vähäpäästöisten autojen ostaminen muuttuu yhä järkevämmäksi. Samanlaisista pienistä parannuksista se kasvihuoneilmiön ratkaisu koostuu. Ekokatastrofia ei siis ole tulossa.
Niin ja noin henkilökohtaiselta tasoltakin pari hyvää uutista. Proffa lupasi jatkaa työsopimustani. Kissatkin voivat hyvin ja ovat pysyneet dietissään. Kumpikin painaa 6.2 kg. Ja tärkein lopuksi: illalla lähden vierailulle kotikotiin, jossa saunaa varmasti lämmitellään.
Vaikka ikäviä asioita maailmalla sattuu niin enemmän on silti hyvää kuin pahaa. Täytyy yrittää olla optimisti, vaikka se ei aina helppoa olekkaan. Kaikille ikäviä asioita kokeneille toivon jaksamista.
Lähettänyt veskuh kello 14:30 2 kommenttia
6.11.2007
Googlen Android
Kirjoitinkin jo aikaisemmin mobiililaitteiden ohjelmistoalustoista. Nyt tilanne on muuttunut Googlen vetämän Open Handset Alliancen esittelemän Android-ohjelmistoalustan myötä radikaalisti.
Androidia markkinoidaan avoimena, laajennettavana ja vapaana alustana, mutta teknisisitä yksityiskohdista ei ole vielä paljastettu paljoakaan. Alusta perustuu Linux-ytimeen ja Java löytyy. Ohjelmistokehitystyökalut tulevat saataville piakkoin, joten lisätietoa teknisestä puolesta on tulossa.
Google on kerännyt liittoon Androidia tukemaan vaikuttavan joukon kännykkävalmistajia, komponettitoimittajia ja teleoperaattoria. Nokiaa, Microsoftia tai Applea ei liittoumasta vielä löydy.
Android vaikuttaa haasteelta erityisesti Nokian S60:lle ja Windows Mobilelle. Googlen mukaan ensimmäiset alustaan perustuvat puhelimet ovat tulossa markkinoille jo ensi vuoden aikana. Olettaisin, että alkuun alustaan perustuvat puhelimet sijoittuvat keskiluokkaan. Siis samaan luokkaan kuin edullisimmat S60-puhelimet. Näitä halvemat puhelimet ovat varustettu valmistajien omilla suljettuila käyttöjärjestelmillä ja niissä puhelimen resurssit ovat niin pienet, ettei täysiverinen Linux ole oikein realistinen. Kalliimmissa high-end laitteissa (kuten Nokian N95) on taas niin valtava määrä toimintoja, että kestää oman aikansa ennenkuin uusi alusta voi tarjota kaikki toiminnot.
Näyttää siltä, että S60 on yhä selvemmin vain Nokian alusta. Olettaisin, että jatkossakaan ei muilta valmistajilta tule kuin muutamia S60-pohjaisia puhelinmalleja. Uusi, avoin ja ilmainen Linux-pohjainen alusta, kun kuulostaa aika houkuttelevalta. Lyhyellä aikavälillä Android ei uhkaa Nokian asemaa. Nokia kun on vahvimmillaan halvoissa ja toisaalta kalliissa puhelimissa. Kun Android alkaa edetä keskiluokasta alaspäin ja ylöspäin voi Nokian asema käydä tukalammaksi. Vaihtoehtoina Nokialla on jatkaa panostamista S60-alustaan, tuoda oma avoin Maemo-alusta puhelimiin tai hypätä Androidin kelkkaan.
Windows Mobilen asema yrityspuhelimissa on aika turvallinen niin kauan kuin yritykset nojaavat Microsoftiin infrastruktuurissaan yhtä paljon kuin nykyään. Etu tulee siitä, että Windows Mobile on luonnollisesti etulyöntiasemassa integroitaessa puhelimia muihin MS:n järjestelmiin. Kuluttajatuotteissa vastaavaa etua ei ole ja kuluttajatuotteissa osa valmistajista varmaankin siirtyvät Windows Mobilesta Androidiin.
Viimekädessä Androidin menestyksen ratkaisee se millaisia tuotteita sen pohjalta rakennetaan. Paraskaan teknologia ja liittolaiset ei auta, jolleivat tuotteet ole hyviä ja jolleivat kuluttajat halua niitä.
Lähettänyt veskuh kello 15:28 0 kommenttia
5.11.2007
Tilausvideo
Tilausvideon tuloa on ennustettu jo pitkään ja nyt nopeimpien nettiyhteyksien kapasiteetti mahdollistaisi jopa teräväpiirtomateriaalin katsomisen. Nyt kun käytössäni on nopea laajakaistayhteys päätin kokeilla tilausvideota.
Soneran sivuilla oli linkki kahteen eri tilausvideota tuottavaan palveluun. Kumpikaan ei tietenkään toimi Mac OS X:llä tai Linuxilla. Onneksi minulla on Windows XP asennettuna Parallels-virtuaalikoneeseen, joten päätin kokeilla XP:llä palveluita.
Film2Home-sivuston mielestä nettiliittymäni ei ollut riittävän nopea. Siis miten 100Mb liittymä, jolla voin katsoa livenä teräväpiirtoa Applen sivuilta, ei ole riittävä heidän palveluunsa? Taitaa liittymän nopeuden tunnistus olla rikki.
SF Anytimen mukaan nettiliittymä oli ok. Selaimena piti käyttää tietysti Internet Exploreria, joten käynnistin sen. Lisäksi piti Windows Media Player päivittää tuoreempaan versioon ja asentaa selaimeen muutama ActiveX-laajennus. Löysin sivustolta elokuvan, jonka halusin nähdä. Elokuvan vuokrahinta oli 4,50E plus 50 sentin lisämaksu Visalla maksamiseta. Elokuva aukesi selaimeen, mutta selaimen ikkunan sai sentään koko näytön kokoiseksi. Elokuva siirtyi koneelle hitaasti. Siirtonopeus oli luokkaa 40-60kt sekunissa. Tuolla nopeudella elokuvaa ei voi katsoa lennossa, vaan olisi pitänyt odottaa, että lähes koko elokuva on siirtynyt ja sitten aloittaa katsominen. Elokuvan siirtyminen olisi kestänyt yli kolme tuntia. Annoin elokuvan siirtyä koneelle n. 10 minuuttia ennenkuin aloitin katsomisen. Kuvanlaatu oli pettymys. Kuva oli laadultaan paljon huonompi kuin esimerkiksi digitelevisio. Noin viiden minuutin katsomisen jälkeen olin katsonut jo kaiken siirtyneen materiaalin eli olisi taas pitänyt odottaa, että oli lisää katsottavaa.
Katsottuani noin neljännäksen elokuvasta, joka siirtyi hitaasti, näytti surkealta ja oli kallis, päätin kokeilla naapurivaltiosta kotoisin olevan piraattisivuston palveluita. Sama elokuva löytyi vaivattomasti. Elokuva siirtyi koneelleni yli neljä kertaa nopeampaa vauhtia kuin SF Anytimestä, vaikka siirto SF Anytimesta oli yhä käynnissä. Piraattisivustolta lataamani elokuva oli kokonaan koneellani, kun olin SF Anytimesta katsonut vähän yli puolet elokuvasta. Piraattiversion saavuttua siirryin suosilla katsomaan piraattiversiota. Kuvanlaatu oli kaupallista versiota parempi. Piraattiversion katsomista tai siirtoa varten en tarvinnut XP:tä, IE:tä, ja Windows Mediaplayeriä, vaan Maccini kävi yhtä hyvin.
Kyllä minä olen viihteestä valmis maksamaan, mutta kokeiluni perusteella tilausvideopalveluista ei saa vielä rahalle vastinetta. Jatkossakin aion kävellä lähimpään videovuokraamooni. Saan sieltä vuokrattua kolmella eurolla elokuvan, jonka kuvan ja äänen laatu on tilausvideota paljon parempi. Aikaakin kuluu vähemmän. Kävely videovuokraamoon ja takasin kun vie vain puolituntia.
Lähettänyt veskuh kello 12:56 2 kommenttia
3.11.2007
iPhonen päivitys
Lueskentelin Hopeisen Omenan iPhone keskusteluja ja huomasin, että moni oli päivittänyt iPhoneensa onnistuneesti uuden ohjelmistoversion. Jos iPhonesta on häkkäämällä poistettu SIM-lukitus, ei normaali päivitysmenettely toimi. Juuri siitä Apple varoitti julkaistessaan päivitystä. Nyt netissä on jo useita ohjeita miten häkätyn 1.0.2 version iPhonen saa päivitettyä versioon 1.1.1:een. Hopeisessa Omenassa joku suositteli modmyifone-sivuston päivitysohjeita. Päätin kokeilla, koska samaisen sivuston ohjeita käyttämällä alunperin purin SIM-lukituksen omasta iPhonestani.
Päivitys oli monivaiheinen operaatio ja ohjeita piti seurata tarkkaan. Ohjeet oli onneksi aika hyvin laadittu. Parin tunnin puuhastelun jälkeen oli päivitysoperaatio valmis ja iPhonessa ohjelmistoversio 1.1.1 ja siitä SIM-lukitus purettu. Päivityksessä ei ollut mitään ongelmia ja puhelin toimii uudellakin ohjelmistoversiolla.
Olin jo edelliseenkin ohjelmistoversioon ihan tyytyväinen. Uudessa ohjelmistoversiossa on kuitenkin yksi keskeinen parannus, jonka takia päätin riskeerata ja päivittää. Kun uudella softalla olevalla iPhonella kuuntelee musiikkia ja kaksoisklikkaa iPhonen koti-näppäintä tulee aina näkyviin ruudulle musiikinkontrollointi ikkuna(sisältönä: toista, seuraava, edellinen, äänenvoimakkuus-napit). Eli jos näyttö on lukittuna, vain kaksoisklikkaamalla koti-näppiä pääsee vaihtelemaan biisiä. Uusi tapa on huomattavasti näppärämpi kuin vanha jossa piti ensin avata näppäinlukitus ja sitten vaihtaa biisiä tai mahdollisesti valita valikosta iPod, jonka jälkeen sitten biisinvaihto.
iTunes WiFillä olen verkkokaupan musiikkivalikoimaa selaillut ja vähän kuunnellut näytteitä biiseistä, mutta en ole musiikkia ostanut. Vaikuttaa ihan toimivalta, mutta mielummin minä biisini ostan iMacin ääressä istuessani.
iPod Touch
Kaveri oli tuonut itselleen Amerikan ihmemaasta uuden 16GB iPod Touchin. Näin sen vihdoin kun kaveri oli yliopistolla käymässä. iPhoneen verrattuna Touch on fyysisesti jotenkin vähän lelumaisempi. Touch on tuntuvasti iPhonea ohuempi ja vähän matalampi. Siinä missä iPhonen mattametallinen tausta pysyy aika hyvin siistinä ja naarmuttomana, Touchin kiiltävä tausta näyttäisi naarmuntuvan ja keräävän likaa helpommin.
Kaikki iPodit ja iPhone ovat nykyisin kiitettävän ohuita laitteita. Ohuus on taskussa kuljetettavalle laitteelle todella tärkeä ominaisuus. Vaikka iPhone on leveämpi ja korkeampi kuin vanha puhelimeni (Nokia 6230i) se ei tunnut taskussa ollenkaan huonommalle, sillä iPhone on huomattavasti vanhaa puhelintani ohuempi.
Touchin ohjelmisto on käytännössä melkein identtinen iPhonen kanssa. Touchinkin saa häkättyä ja siihen saa häkkäyksen jälkeen asennettua ohjelmistoja. Kaveri olikin asentanut Touchista puuttuvan Googlen karttaohjelmiston ja päivittänyt kalenteria niin, että siihen saa tehtyä merkintöjä.
Olen ihan tyytyväinen, että en saanut Touchia vaan iPhonen. iPhonessa kun parasta on se, että se on aina mukana ja sitä tulee siten myös käytettyä paljon. Touchin kanssa minulle olisi varmaan käynyt samalla lailla kuin Nokian Internet Tabletin eli alkuun olisin jaksanut siitä innostua ja kannella mukanani, mutta sitten innostuksen loputtua, sitä ei tullut kanneltua eikä siis myöskään käytettyä.
Lähettänyt veskuh kello 11:38 0 kommenttia
2.11.2007
Etäpäivä
Minun täytyy lukea kirja, jonka sisältöä käsitellään seminaarissa, jota olen järjestämässä. Koska kotisohvalla on paljon mukavampi lueskella, kuin toimistolla niin päätin tehdä etätyötä. Jäin täksi päiväksi kotiin lueskentelemaan ja valmistelemaan seminaaria.
On mukava katsella kissojen menoa kun pitää taukoa töistä. Toisaalta välillä on vähän vaikea keskittyä, kun kissat saavat hepulin ja ravaavat pitkin seiniä. Vanhempi kissa on jo melkein 14-vuotias. Hämmästyttävää vauhtia kissa silti halutessaan liikkuu. Nuorempi kaveri taas on varsinainen kenguru, hyppii ja pomppii ympäriinsä ja juoksee pitkin seiniä kuin Matrix-elokuvan sankarit konsanaan.
Tuntuu muuten hieman oudolta sanoa olevansa etätöissä. Enhän missään kaukana ole. Toimistolleni on matkaa kotoa vain vähän päälle puoli kilomeriä.
Lähettänyt veskuh kello 11:11 0 kommenttia
1.11.2007
Laajakaista Extra
Sonera toimitti uuden nettiyhteyden eilen. Aika ripeää palvelua. Tilasin yhteyden viime perjantaina. Korvasivat pyynnöstäni huolimatta vanhan, eivätkä siis asentaneet yhteyttä vanhan yhteyteni rinnalle. Jotain muutakin pientä outoa tilausprosessissa oli. Eilisaamuna yhteys oli jo kytketty, mutta ei auki. Töiden jälkeen kun saavuin kotiin, selain ohjautui yhteyden tilaussivulle, mikä oli outoa sillä olin tilauksen tehnyt jo aikaisemmin. No täytin tilauksen uusiksi ja noin puolen tunnin päästä tunnustiedot saapuivat tekstiviestinä ja yhteys oli auki.
Yhteys oli alkuun 1Mb nopeudella. Jo se tuntui vanhaa yhteyttä tuntuvasti nopeammalta, niin kuormitettu verkkomme on viimeaikoina ollut. Soneran liittymänhallinta sivujen kautta kävin nostamassa nopeuden 100/10 megabittiin ja noin puolen tunnin jälkeen verkkoyhteys päivittyi uuteen nopeuteen. Nyt netti on sitten nopea ja kaistaa on ihan riittävästi. Enhän minä näin nopeaa yhteyttä edes tarvitsisi. Mukavampi nopea yhteys tietysti on. Voin vaikkapa katsoa Appen verkkosivuilta isoimpia leffojen trailereita korkeimmalla terävpiirtoresoluutiolla (1080P) ja voin aloittaa trailerin katsomisen välittömästi eli ei tarvitse odotella puskurointia. Nyt tuntuu vähän samalta kuin aikoja sitten, silloin kun siirryin modeemista kiinteään nettiyhteyteen. Niin iso nopeusero on vanhan ja nykyisen verkkoyhteyteni välillä.
Päivitin WLANinikin, jotta saisin laajakaistasta kaiken irti. Vanha langaton verkkoni oli 54Mbps ja uusi 300Mbps. Käytännössä nopeimmillaan vanha WLAN kykeni tuollaiseen hiukan yli kahden megatavun siirtonopeuteen. Uusi näyttäisi pystyvän yli kuuden megatavun nopeuteen. Nämä siis käytännön nopeuksia uudella nettiyhteydelläni ja datan lähteenä Applen leffatraileri sivusto, eli saattaa tuossa jälkimmäisessä jäädä jo jokin muukin kohta pullonkaulaksi kuin WLAN.
Soneran liittymänhallinnaa palvelut näyttivät olevan ihan modernit ja toimivat. Liittymään kuuluva sähköpostiyhteys taas oli antiikinaikainen. Se tukee vain POP-protokollaa. No ei se mitään, en sitä olisi muutenkaan siirtynyt käyttämään. Eikä muutkaan liittymään kuuluvat palvelut minua juuri kiinnosta. Pääasia on, että putki nettiin on nopea!
Lähettänyt veskuh kello 09:34 1 kommenttia