Marvin Minsky piti kirjaansa ”Emotion Machine” perustuen kaikille avoimen luennon MIT:ssä. (Kirjan draftin lukuja on vapaasti luettavissa Minskyn kotisivulla) Minsky on yksi maailman tunnetuimpia tekoälytutkijoita ja paikallisten mukaan todella terävä ja hyvä luennoija.
Minsky kritisoi sitä, miten tekoälytutkimus on nykyään pirstoutunut pieniin osa-alueisiin. Miltei jokaisella osa-alueella on tutkijoita, jotka väittävät, että jos tehoa olisi riittävästi ja jos tutkimusresursseja olisi riittävästi, osa-alue voi ratkaista suuren osa relevanteista ongelmista. Näin ei tietenkään ole käynyt millään osa-alueella. Minsky kertoi, että kullakin osa-alueella on omat vahvuutensa, eli ne sopivat tietyntyyppisiin ongelmiin, mutta millään yksittäisellä ratkaisutavalla ei saada luotua ihmisenkaltaista päättelyä tekeviä koneita. Minsky esittää kirjassaan tavan jolla saadaan kunkin erilaisen tekoälyn vahvuudet hyödynnettyä koneessa. Perusajatus on se, että korkealla tasolla tunnistetaan minkä tyyppisestä ongelmasta on kyse ja annetaan sen perusteella erilaisten päättelymallien toimia. Minskyn mielestä tunteet ovat oikeastaan vaan rajoittajia, eli ne sulkevat erilaisia lohkoja pois toiminnasta. Esim. viha sulkee pois tavallisen kohteliaisuuden ja muita vähemmän kiireisiä prosesseja, jolloin nopeaan toimintaan jää käytettäväksi enemmän aivoresursseja.
Luentoa oli kuuntelemassa täysi sali väkeä, joiden joukossa useita MIT:n professsoreita. Luento oli aika hyvä, vaikka vähän puuduttava. Omaan väsymyksen tunteeseeni saattoi kuitenkin vaikuttaa se, että olin aika väsynyt jo ennen Minskyn luentoa. Ehkäpä Minskykään ei enää ole aivan entisensä, vaikka pääosa väitteistä oli hyvin perusteltuja, uuden ratkaisun esittelyssä oli hieman käsienheiluttelun makua. Toisaalta, herralla on ikää jo kunnoitettavat 80-vuotta.
13.9.2007
Minsky
Lähettänyt veskuh kello 16:56
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti