7.9.2007

iPod Touch

Apple sitten julkaisi iPhonen ilman puhelinta, kuten huhusivut olivat jo pitkään ennustaneet. Uusi iPod Touch perustuu ilmiselvästi täysin samaan tekniikkaan kuin iPhone. Suurin osa ohjelmistosta on samaa ja varmasti myös suurin osa laitteistosta. Hintakin on iPhoneen verrattuna ihan kohtuullinen.

Samassa tilaisuudessa Apple ilmoitti laskevansa iPhonen hintaa. Moni on epäillyt, että syynä olisi iPhonen odotuksista jäänyt myynti. Applen mukaan he vain haluavat aggressiivisesti napata markkinaosuuksia. En usko, että myynti on ainakaan paljoa jäänyt Applen omista tavoitteista. iSupplin arviot 1,8% markkinaosuudesta Jenkeissä tukevat Applen väitettä iPhonen hyvästä myynnistä. Luulen, että laskemalla nykyisten mallien hintaa Apple raivaa mallistoonsa tilaa tuleville 3G-pohjaisille malleille. 3G saattaa olla tulossa pikemmin kun on luulti, sillä Euroopassa ja Aasiassa on vaikea menestyä älypuhelinmarkkinoilla ilman 3G:tä. Sinänsä jännä, että niinkin moni pitää 3G.tä niin tärkeänä. Nykyisillä 3G-datan hinnoilla, Wifi on paljon tärkeämpi ominaisuus.

Touchin toimintolistaus vaikutti ihan hyvältä. Pari kummaa puutetta pisti kuitenkin silmään. Miksi Touchista jätettiin Google Maps ja Mail pois? Google Maps, ehkä siksi, että se vaatii käytettäessä verkkoyhteyttä ja kun verkkoyhteys on vain Wifin varassa niin ison osan aikaa Google Mapsiä ei kuitenkaan voisi käyttää. Tai saattaa olla, että ohjelman lisenssi googlelta kattaa vain iPhonen. Tai Google on kehittämässä omaa puhelintaan, eikä enää lisenssoi softia kilpailijalle. Ensimmäinen syy on kuitenkin mielestäni todennäköisin. Tämä siksi, että YouTube on myös Googlen ja se on Touchissa mukana. Mailin jättämiselle pois en keksi muuta syytä kuin sen, että Apple haluaa pitää jotain eroa iPhonen ja Touchin välillä.

Jos Touch sisältäisi GPS:n tai tukisi ulkoista, niin voisin korvata Bluetooth GPS:n, N770:n ja iPod Nanon sillä. Toisaalta voisin vaihtaa GPS:n ja kännykän Nokia 6110 Navigatoriin ja sitten hommata Touchin korvaamaan N770:n ja Nanon. Neljä laitetta vaihtuisi kahteen. Ladattavia akkuja olisi vähemmän ja tilaakin kuluisi vähemmän. Kuulostaa riittävän rationaaliselta. Taitaa olla aika leluostoksille.

1 kommentti:

Rivitutkija kirjoitti...

Kannattaa tsekata Snadiomenan iPod Touch -arvostelu. Se on varsin kattava.

Oma pikainen Touch-kokeiluni taas löytyy uudemmasta kirjoituksestani.