24.9.2007

Nettiin kännykällä

Monessa visiossa väitetään mobiilin internetin, siis kännykällä tapahtuvan webbisurffailun, olevan pian lyömässä itseään läpi. Hurjimmissa visioissa väitetään, että jossain vaiheessa enemmistö surffailusta tehdään kännykällä. Sunin Tim Bray kirjoittaa aiheesta. Brayn mukaan muotiin tullut trendi myydä datapaketteja on yksi estä tämän vision toteutumiselle. Olen pääasiassa samaa mieltä kuin Bray siitä, mitä operaattorien kannattaa tehdä. En kuitenkaan pidä mobiilia internettiä kuitenkaan yhtä tärkeänä ilmiönä kuin hän ja muut visioijat.

Minun on vaikea uskoa, että mobiili internet tulee koskaan olemaan muuta kuin satunnaista surffailua vaikkapa bussia odotellessa. Uskon vankasti, että ihmisillä tulee jatkossakin olemaan kotonaan ja töissään oikea tietokone. Pääosan internetin käytöstä ihmiset tekevät omalla ja työpaikan tietokoneella. Tämä siksi, että netin käyttö on oikealla tietokoneella monta kertaluokkaa mukavampaa kuin kännykällä. Iso näyttö, isompi muisti, nopeampi prosessori, hiiri, näppäimistö, kaiuttimet, yms eivät vain voi olla yhtä hyviä kännykässä kuin tietokoneessa. Kannettavien läpilyönnin jälkeen ei matkoillakaan tarvitse internettiä käyttää puhelimella. Hotelleissa on yleensä nopea langaton netti ja moni ottaa kannettavan matkalle mukaan.

Selaimet kännyköissä ja mobiililaitteissa ovat parantuneet huomattavasti. Mobiilidatan hintakin on tulossa kohtuulliselle tasolle. Sähköposti ja moni muukin netin palvelu on saatu jo kohtuu hyvin sovitettua kännyköihin. Netin käyttö ja satunnainen surffailu kännykällä tulevat varmasti lisääntymään merkittävästi, mutta jatkossakin nettiä tullaan pääasiassa käyttämään tietokoneilla.

Ei kommentteja: