8.8.2007

iPhone

Töiden jälkeen marssimme kahden kilometrin päässä olevalle ostarille. Tarkoitus oli vierailla AppleStoressa katsomassa iPhonea ja uutta iMacciä. Lisäksi kolleegani aikoi ostaa juoksukengät. Kuvassa on AppleStoren ikkunassa ollut iso iPhone, joka esitteli laitteen käyttöliittymää ja toimintoja. Uusi iMac julkaistiin juuri tänään, mutta valitettavasti niitä ei kyseisessä AppleStoressa vielä ollut. Kaliforniassa joissain AppleStoreissa niitä on kuulemma ollut nähtävilläkin. No tämä Cambridgen AppleStore ei ollut valtava, vaikka tietenkin isompi kuin mikään Mac-liike Suomessa. AppleStoressa oli riittävästi iPhoneja kaikille kiinnostuneille näprättäväksi. AppleStoressa oli aika paljon väkeä ja todella moni näpräsi kiinnostuneena iPhonea. Henkilökuntaakin oli mukavasti, joten palvelukin toimi hyvin.

iPhonesta on vaikea sanoa mitään, mitä ei joku olisi jo sanonut. Useimpien wepistä lukemieni arvostelujen kanssa olen lyhyen tutustumisen jälkeen samaa mieltä. Laite on todella hieno, mutta joitain puutteita on. Ennenkaikkia laite on käyttöliittymältään ja monelta ratkaisultaan ennakkoluuloton ja siten innostava. Ensikäytön aikainen ilme puhunee puolestaan. Alla olevassa kuvassa allekirjoittanut on saanut kapistuksen käpäliinsä ja innostus varmaan näkyy.

Tärkein muista kännyköistä erottava tekijä iPhonessa on käyttöliittymä. Toinen tärkeä asia on integrointi tietokoneen kanssa. iPodeja käyttävät tietävät miten hyvin iPod integroituu iTunesiin. Sama asia iPhonen kanssa. iPhonen käyttöliittymä on aika selkeä ja selvästi intuitiivisempi kuin esimerkiksi S60. Opittavia asioita on muutama ele ja back-näppäin. Kaikkia muu on ilmeisen selvää näytöltä. Laite reagoi syötteeseen lähes välittömästi, aivan kuin mainosvideoissa Applen verkkosivuilla. Käyttöliittymä on koukuttava. Laitetta on mukava käpistellä. Ei iPhone tietenkään täyddellinen ole. Käytettävyyden kannalta virtuaalinäppis on vaikea pala. Virtuaalinäppäimistö vaatii totuttelua. Itse tein monta virhettä kirjoittaessani, vaikka yritin olla huolellinen. Ehkä kirjoittamisen oppii, ehkä ei.

Koska käyttöliittymä ja tietokoneintegrointi ovat laitteen pääasiat, toiminto-toiminnolta vertaaminen muihin laitteisiin on typerää. Tähän mielestäni monet kriitikot, jotka eivät ole laitetta kokeilleet, ovat sortuneet. Applen filosofia tuntuu olevan se, että tehdään rajattu määrä toimintoja, mutta tehdään ne hyvin. Loppujen lopuksi ainakin omasta mielestäni iPhone tuntuu hienolta. Jos olisin varma, että voisin käyttää laitetta puhelimena Suomessa, suomalaisella SIM-kortilla, epäröimättä ostaisin sen. Pelkäksi 8GB iPodiksi ja surffilaudaksi iPhone tulee turhan kalliiksi.

On selvää, että Applen kannalta AppleStoret on järkevä konsepti. Missään muualla ei ole yhtä laajaa valikoimaa Applen tuotteita, Mac-yhteensopivia tuotteita ja iPod-lisävarusteita. Tärkeää tietenkin on, että myyjät osaavat asiansa ja pystyvät auttamaan ihmisiä saamaan itselleen sopivat tuotteet. Mac-liikkeissä tämä ei ole aikasemminkaan ole ollut ongelma, mutta liikkeissä joissa on sekä Maccejä, että PC-koneita myyjät eivät yleensä tieä Maceistä juuri mitään. AppleStoreilla on perinteisiä Mac-liikkeitä parempi näkyvyys tavallisille kuluttajille, joten ne varmasti tuovat uusia Mac-käyttäjiä. Lisäksi AppleStoret ovat selvästi cooleja.

Vaikka en AppleStoresta nyt mitään ostanutkaan, oli reissulla kauppakeskukseen onnellinen loppu. Kolleega sai ostettua kunnolliset juoksukengät hintaan 30 dollaria. Niin ja näin Searsissa Microsoftin Zunen. Rumahan se oli. Toimiva, mutta ei mitenkään cool.

4 kommenttia:

Takaisin Kallioon kirjoitti...

Kummallisen rauhallisena ja rationaalisena pystyit pysymään iPhonen seurassa. Itselle jäi tolkuton omistamisen halu kun tuossa viime viikolla pääsin laitetta onnellisen sattuman kautta käsittelemään. :)

Virtuaalinäppäimistön yksi hienoimmista puolista on sen kyky arvata sanoja, sillä virheitä itsellenikin tuli aika paljon ensikosketuksilla. Pahoin vain pelkään että miten sen lokalisointi onnistuu Suomen sijapäätteisiin...

Rivitutkija kirjoitti...

Rationaalisena pysyminen vaati aika lailla yritystä :-) Kova hinku oli kaivaa luottokortti lompakosta ja napata puhelin taskuun.

"Pelkäksi iPodiksi" iPhonen kai saisi kohtuu vaivalla hakkeroitua, mutta suomalaisella sim-kortilla toimimaan saanti vaatisi vielä liikaa vaivaa. Jos homma olisi yhtään helpompi kävisin aivan varmasti puhelimen hakemassa.

Pitää varmaankin vain malttaa odottaa iPhonen tuoloa Suomen markkinoille.

Takaisin Kallioon kirjoitti...

Joo, tämän vuoden viimeinen kvartaali on Suomen Applen mukaan viimeisin arvio. "DVD Jonin" ohjeilla homma ainakin näyttää suhteellisen nopealta jos vaan tietää mitä on tekemässä. Mutta kyllä minä sen puhelimenkin siitä haluaisin.

Rivitutkija kirjoitti...

Kyllä kai sitä viimeiselle kvartaalille saakka malttaa odotella. Kyllä sitä pitää saada puhelimena käytettyä, muuten menee vähän pointti siitä, että on puhelin ja ipod yhdessä, vaikka iPhone onkin coolein ipod.