31.8.2007

Kännykkä ja GPS-paikannus

Kännyköihin tulee uusia toimintoja hirvittävää vauhtia. Harvat uusista ominaisuuksista ovat oikeasti hyödyllisiä. Moni toiminto on sellainen, jotta innokkaimmat kokeilevat pari kertaa jonka jälkeen toimintoa ei enää edes innokkaimatkaan enää käytä.

Kollegalla on Nokian 6110 Navigator -kännykkä. Navigator sana mallinimessä viittaa siihen, että puhelimeen on sisäänrakennettu GPS-paikannus. Puhelin sisältää Pohjoismaiden kartat valmiiksi. Kollega osti reissua varten Yhdysvaltojen itärannikon kartat. Paikannus on osoittautunut toimivaksi ja hyödylliseksi kun olemme kierrelleet Bostonissa ja New Yorkissa. Kun on tallustellut vieraalla seudulla ympäriinsä jonkin aikaa, on mukava voida tarkastaa nopeasti missä ollaan ja miten päästään lähimmälle metroasemalle.

Itselläni on erillinen Bluetooth GPS-moduuli Nokian Internet Tabletin kaverina ja karttasoftana MaemoMapper. Internet Tabletin ison näytön ansiosta, yhdistelmälläni on helpompi hahmottaa ympäristö missä ollaan. Muutaman kerran on samaan aikaan yritetty saada signaalia ja GPS-moduulini taitaa olla vähän nopeampi kuin Navigatorin GPS-piiri. New Yorkin pilvenpiirtejien keskellä oli välillä mahdoton saada GPS-signaalia.

Navigatorin navigaatiosovelluksen käyttöliittymä voisi olla hiukan selvempi ja pieni näyttö vaivaa välillä. Ongelmia aiheutti se, että ohjelma halusi pyörittää karttaa kulkusuunnan mukaan. Kävellessä eteneminen on niin hidasta, että GPS-signaalin epätarkkuuden vuoksi GPS luulee vähän väliä kulkusuunnan olevan jotain muuta kuin se oikeasti on. Niinpä ohjelma pyörittää karttaa ja tekee oikean suunnan päättelystä hankalaa. Autolla kulkiessa nopeus on sen verran isompi, että kulkusuunta pysyy oikeana ja kartta ei pyöri väärään asentoon. Karttaohjelma ei myöskään osannut aina laskea optimaalista kävelyreittiä. Reitit autolle ohjelma laski selvästi paremmin.

Puutteistaan huolimatta Navigatorin paikannusta on tullut käytettyä paljon enemmän kuin minun yhdistelmääni. Navigatorilla kun on yksi kiistaton etu. Se on aina mukana. Paljon matkustavalle ihmiselle on GPS-paikannus kännykässä aidosti hyödyllinen toiminto.

Ei kommentteja: