26.8.2007

Olohuoneen viihdekeskus

Näin tänään Best Buy:ssa HP:n uuden MediaSmart-television. Oikeastaan MediaSmart:n sanominen TV:ksi on vähättelyä. Näyttö kykenee täyteen teräväpiirtotarkkuuteen (Full HD, 1080p), kytkeytyy langattomasti (802.11n) tietokoneeseen ja kykenee toistamaan tietokoneelta valokuvat, MP3-musiikit, ja leffat. MediaSmart luonollisesti sisältää paikallisen ATSC-standardin mukaisen teräväpiirtotasoisen digivirittimen eli erillistä digiboxiakaan ei tarvita. Hintaa 42-tuumaisella versiolla on 2000$, eli Suomen hintoihin verrattuna ihan edullinenkin. Mielenkiintoisin asia MediaSmartissa on kuitenkin se, että MediaSmartilla pääsee internetin kautta toimivaan CinemaNow-tilausvideopalveluun. CinemaNow:sta voi ostaa elokuvia omaksi tai vuokrata hintaan 3,99$ ja elokuvat siirtyy netin kautta kotiin katsottavaksi. Ymmärtääkseni elokuvia on saatavilla myös teräväpiirtotarkkuudella. Online musiikkipalveluna on Rhapsody. Ja tietenkin nettiradiotakin voi laitteella käyttää.

Kilpailu olohuoneen viihdekeskuksesta käy kovana. Sony julkaisi viime viikolla PlayStation 3:n yhteyteen liitettävän digivirittimen, josta jo aikaisemmin kirjoittelinkin. Sonyn online-palveluista en tiedä, mutta varmasti tilausvideo on ainakin suunnittelilla. MicroSoftin Xbox360 on toinen kandidaatti ja olettaisin, että MicroSoftillakin on tilausvideoon suunnitelmia. Musiikkiahan MS tietenkin jo myy verkossa. Applella taas on AppleTV, joka integroituu iTunes Storeen ja sitä myöten AppleTV:hen saa verkon kautta ostettua musiikkia, elokuvia ja tv-sarjoja. Vuokrausta iTunes Store ei vielä tue.

Vaikea sanoa kuka on vahvimmilla. Ihan puhtaasti speksien perusteella HP:n MediaSmart on vahvoilla, käytettävyydestä en osaa sanoa kun en kuitenkaan kokeillut laitetta. MediaSmartissa on sekin etu, että kaikki on yhdessä laitteessa, kilpailevissa ratkaisussa joutuu ostamaan useita laitteita. AppleTV:tä olen pari kertaa nopeasti kokeillut. Käyttöliittymä on hieno ja laite vaikuttaa toimivalta. Jos leffavuokraus iTunesissa lähtee iPhonen ja video-iPodien myötä vauhtiin tulee AppleTV:kin menestymään. Kilpailussa tulee parhaiten menestymään ne jotka saavat online-palveluihin riittävän laadukasta sisältöä ja joilla on käytettävyys kunnossa.

Tilausvideosta on tulossa hyvää vauhtia arkipäivää. Kunhan laitteiden käytettävyys ja vuokrattavien videoiden laatu saadaan hyvälle tasolle, tulee perinteisillä videovuokraamoilla olemaan vaikeaa.

Ei kommentteja: